Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKVALITETOM DO PODSTICAJA Kontrola mlijeka pod nadzorom resornog ministarstva

KVALITETOM DO PODSTICAJA Kontrola mlijeka pod nadzorom resornog ministarstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve farme koje su u sistemu otkupa mlijeka u Srpskoj pod kontrolom su stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, koje kontrolišu kvalitet mlijeka koje se isporučuje mljekarama.

U Srpskoj na više od 1.100 otkupnih stanica kontrolori uzimaju uzorke za analizu od svih proizvođača. Od kvaliteta mlijeka zavisi dalja isporuka za javnu potrošnju i pravo na podsticaje resornog ministarstva.

U Semberiji je registrovano 1.300 proizvođača mlijeka, koji posjeduju oko 7.400 muznih grla. Redovnim kontrolama kvaliteta mlijeka, koje svakodnevno rade otkupljivači i dva puta mjesečno stručne službe resornog ministarstva, u Srpskoj je postignut dobar kvalitet sirovog mlijeka. Proizvođači znaju da su higijena u staji i kvalitetna ishrana muznih grla neophodne za kvalitet.

– Vime mora da bude dobro oprano, krpa kojom se briše i kanta u koju se muze moraju biti čisti i uredni. Prostorija u kojoj se muze, laktofriz, sve to mora biti čisto. Kad se vodi računa o svemu, onda mlijeko mora imati odgovarajući kvalitet – kaže Snežana Ignjić iz Balatuna.

Dodaje da je kontrola kvaliteta mlijeka veoma značajna.

– Visok procenat somatskih ćelija ukazuje na nekakav upalni proces u vimenu i mliječnim kanalima. Onda su obavezni pregled i savjet veterinara – kaže Ignjić.

Rezultati analize mlijeka su pomoć farmerima kojima ukazuju na probleme u staji i zdravlje grla.

Zoran Marjanović iz Balatuna pojašnjava da analiza pokazuje masnu jedinicu, prisustvo bakterija.

– Mora se voditi računa o zdravstvenom stanju muznih grla. Jedino tako možemo imati ekstra kvalitet i ostvariti dobit – kaže ovaj farmer.

Na velikim farmama, gdje je zatvoren sistem muže, mnogo lakše se postiže kvalitet mlijeka. Ipak, maksimalna pažnja je konstantna.

Ostoja Nikolić iz Batkovića, jedan od većih proizvođača mlijeka u Semberiji, kaže da proizvodnja ekstra klase mlijeka zahtjeva veliki ulog, te da bi stoga i cijena mlijeka trebala biti veća.

– Ohrabruje da se posljednjih godina, zahvaljujući redovnim podsticajima, ova proizvodnja isplati – kaže Nikolić.

Dobra saradnja farmera i stručnih službi daje rezultate. U okviru redovnih kontrola mlijeka, provjerava se mliječna mast, somatske ćelije, proteini, bakterije. Rezultati analize su osnova za ostvarivanje prava na premiju.

Mile Novaković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi naglašava da kontrole i pokazuju pravo stanje na terenu.

– Popravlja se i kvalitet mlijeka, jer ljudima svaki dan ukazujemo šta je problem. Ako se pridržavaju naših savjeta, taj problem se lako rješava – kaže Novaković.

Pojašnjava da se mlijeko koje ima ispod 400.000 somatskih ćelija i ima ispod 100.000 mikroorganizama svrstava u e-klasu.

– Osim higijene, poželjno je prve mlazeve mlijeka, koji u sebi sadrže veći sadržaj mikroorganizama, odvojiti u posebne posude. Takvo mlijeko se može prokuhati i koristiti za stočnu ishranu. Farmeri koji imaju zatvorene sisteme muže obezbijeđeni su dodatnim filterima tako da se mlijeko prije odlaska u laktofriz filtrira. Ti sistemi se svakodnevno peru, a pranje traje po nekoliko sati, najčešće dva sata, tako da je povećan sistem dezinfekcije – naglašava Novaković.

Podrška 38 miliona KM

Ministarstvo poljoprivrede stočarsku proizvodnju u Srpskoj pomaže kroz direktnu podršku podsticajima za tekuću proizvodnju, kao i kroz dugoročnu podršku kroz kapitalna ulaganja.

Direktna podrška stočarskoj proizvodnji samo u prošloj godini je iznosila oko 38 miliona KM.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI