Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako poboljšati cvjetanje hibiskusa: Trikovi i tehnike

Kako poboljšati cvjetanje hibiskusa: Trikovi i tehnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hibiskus je prekrasan cvijet koji može dodati boju i živost vašem vrtu ili domu. Međutim, ako primijetite da vaš hibiskus ne cvjeta, postoje neki trikovi i tehnike koje možete primijeniti kako biste poboljšali cvjetanje.

Pravilno zalijevanje je ključno za rast i cvjetanje hibiskusa. Cvijet treba redovno zalijevanje kako bi se održala vlažnost tla, ali ne smije biti previše natopljeno. Preporučuje se zalijevati hibiskus jednom nedeljno tokom razdoblja rasta i češće u suvim i vrućim uslovima.

Redovno đubrenje takođe je važno za cvjetanje ove biljke. Đubrivoa visokim postotkom fosfora podstiče cvjetanje. Preporučuje se primijeniti đubrivo jednom mjesečno tokom vegetacijske sezone.

Pročitajte: Savjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

Pravilna osvjetljenost i temperatura takođe su važne za rast i cvjetanje hibiskusa. Cvjetovi se najbolje razvijaju u punom suncu, ali također im treba nekoliko sati djelomične sjene dnevno. Temperatura u rasponu od 15-30°C idealna je za rast i cvjetanje hibiskusa.

Pridržavanje pravilnog orezivanja također može potaknuti cvjetanje ovog cvijeta. Orežite grane koje ne cvjetaju i uklonite mrtve cvjetove kako biste potaknuli nov rast.

Na kraju, važno je odabrati pravu vrstu i sortu hibiskusa za vaše područje i uslove rasta. Provjerite koja sorta najbolje uspijeva u vašem području i prilagodite uslove njezinim potrebama.

Slijedeći ove trikove i tehnike, možete poboljšati cvjetanje vašeg hibiskusa i uživati u prekrasnom cvjetnom prikazu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI