Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKako pesticidi djeluju na životnu sredinu i zdravlje

Kako pesticidi djeluju na životnu sredinu i zdravlje

Pesticidi su toksične supstance koje djeluju tako što spriječavaju, suzbijaju i uništavaju organizme koji negativno utiču na gajene biljke.

Ove supstance imaju svoju primjenu protiv raznih vrsta insekata, glodara, mikroorganizama, bakterija, gljivica, virusa i drugi organizama koji su štetni za biljke. Ali, pesticidi su veoma štetni za ljudski organizam. Čak i male količine ovih supstanci mogu da izazovu teške posljedice.

Pročitajte: TOP 3 prirodna PESTICIDA koja zaista DJELUJU

Glavni uzroci trovanja pesticidima

Glavni uzroci trovanja pesticidima u poljoprivredi su nekvalitetna zaštitna odeća, neadekvatni radni uslovi, kao i nepažnja. Pesticidi dospjeli u životnu sredinu ugrožavaju ljude i živa bića u neposrednom kontaktu, kao i unošenjem u organizam putem plodova koji su tretirani određenim preparatima.

U osnovi otpornosti raznih vrsta biljaka prema pesticidima leže njihove biohemijske razlike u razmeni materije u fiziološkoj reakciji na ova jedinjenja. Uticaj pesticida na biljke počinje od momenta kontakta i prodora kroz lišće, stablo i korijenje. Većina herbicida i insekticida sistematskog djelovanja, akaricidi i neki fungicidi dosta brzo prodiru i kreću se po biljci, ispoljavajući opšti uticaj na cijelu biljku. Neki preparati koji su lokalnog tipa, lokalizuju se na mjestima prvobitnog prodora ispoljavajući lokalno dejstvo.

Kod biljaka u razvoju, pesticidi u biljku prodiru uglavnom kroz lišće u obliku tečnosti i pare. Pri nedostatku vlage u biljci pesticidi prodiru kroz ćelijsku zid. Pesticidi uneti u zemljište mogu čak u zavisnosti od primenjene doze i vrste preparata promeniti sastav zemljišne mikroflore.

Pročitajte: 11 savjeta za uspiješno tretiranje pesticidima

Opšti pokazatelj dejstva pesticida na mikrofloru jeste biološka aktivnost zemljišta. Herbicidi se relativno brzo razlažu u zemljištu i njihova primjena u preporučenim dozama ne odražava se negativno na zemljišnu mikrofloru.

Masovna upotreba pesticida ima svoje negativne posljedice i dugoročna štetna dejstva na ekosistem, pa samim tim i na čoveka i njegovo zdravlje. Dalji tok negativnog dejstva pesticida u životnoj sredini određuju procesi transformacije i kretanja, od kojih su zbog potencijalne dužine trajanja i budućih posljedica najznačajnije one koje se dešavaju u zemljištu.

Izvor: PSSS

Autor: master inženjer zaštite bilja Violeta Stanković

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...