Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaTOP 3 prirodna PESTICIDA koja zaista DJELUJU

TOP 3 prirodna PESTICIDA koja zaista DJELUJU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodni biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina, imaju značajan efekat u zaštiti, a može ih napraviti svaki proizvođač na sopstvenom gazdinstvu, uz malo izdvojenog vremena i dobru volju.

Predstavljamo vam tri organska pesticida koja deluju jednako efikasno kao i štetni hemijski pesticidi na tržištu.

PESTICID OD BIJELOG LUKA/ČEŠNJAKA

Bijeli luk je korisna biljka za uzgoj – i to ne samo zbog primjene u kuhinji.

Široko je koristan kao prirodni lijek, a takođe se koristi kao moćan organski pesticid jer ima visok sadržaj sumpornih jedinjenja koja će ubiti insekte koji napadaju vaše biljke.

Da biste napravili sprej od bijelog luka koji ćete koristiti na zaraženim biljkama koristite ovaj recept:

Odvojite čena bijelog luka i ogulite ih, a zatim ih usitnite u nekoj posudi. Pomiješajte ovu kašu od bijelog luka sa oko 4 šolje vode (U idealnom slučaju kišnica, a ne voda iz česme).

Dodajte nekoliko kašika prirodnog tečnog sapuna. (Pazite na odabir organskog, prirodnog sapuna sa izbalansiranim pH)

Sapun pomaže da sprej ostane na lišću, ali takođe služi i kao pesticid. Sipajte smješu u veliku teglu ili drugu poklopljenu posudu i ostavite da se rastvor preko noći. Procijedite smješu (kako komadići ne bi blokirali mlaznicu ). Prespite tečnost u sprejnu bocu i prskajte je direktno na stabljike i lišće zaraženih biljaka. Ovo će ubiti sve vrste insekata koje dođu u kontakt sa njim.

Napomena –  važno imati na umu da će ovaj sprej uticati na ukus vaših usjeva. Ako se odlučite za upotrebu, izbjegavajte da je koristite manje od mjesec dana prije vremena berbe.

DIJATOMEJSKA ZEMLJA

Dijatomejska zemlja je prah koji se pravi od fosila malih vodenih organizama.

Dijatomejska zemlja

Fosili su bogati silikagelom i imaju oštre ivice. Oni ne utiču na ljude, ali mogu da naštete i ubiju niz malih štetočina, uključujući i lisne vaši.

Međutim, vrijedi primetiti da, iako deluje kada je suv, ovaj organski pesticid će posle kiše postati neefikasan i treba ga ponovo nanijeti.

ULJE BILJKE NIM (NEEM OIL)

Nimovo ulje, dobijeno iz plodova i sjemenki drveta nim, je široko korišćeni biopesticid koji se koristi u organskoj poljoprivredi i baštovanstvu.

Ulje biljke nim

Ekstrakt djeluje onemogućavaju insekte da se hrane  blokiranjem hormona koji ledi insekte. Odbija ili ubija niz različitih vrsta štetočina, ali nije poznato da je štetno za niz korisnih insekata i drugih divljih životinja.

Da biste napravili pesticid od ulja biljke nim potrebno je sljedeće:

Uzmite jednu kafenu kašiku čistog, hladno prešanog nim ulja.

  1. Dodajte oko 4 šolje tople vode.
  2. Dodajte ½ kašičice tečnog sapuna (prirodnog i neutralnog u pH).
  3. Sipajte u bočicu sa raspršivačem i koristite smešu na zaraženim biljkama.

Napomena – iako će ovo funkcionisati dobro u suvim uslovima, ovo je takođe pesticid koji će prestati da deluje kada ga ispere kiša. Dakle, nakon kiše ili zalijevanja, takođe  je trebno ponovo nanijeti ovaj prirodni pesticid.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI