Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoKako orezati vinovu lozu u ljeto i zašto je to važno?

Kako orezati vinovu lozu u ljeto i zašto je to važno?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj grožđa je prava umjetnost, samo pitajte bilo kog vinogradara. Zato, praktično iskustvo u poznavanju biljke, a posebno u tehnici orezivanja ima veliki uticaj na zdravlje i kvalitet grožđa.

Svima je dobro poznato orezivanje tokom zime, kada vinova loza miruje. Ali, da li vam je neko rekao da je grožđu potrebno i ljetno orezivanje?

Naime, kako bi se spriječila gljivična oboljenjavinovu lozu treba orezati tokom aktivne vegetacijske sezone.

Pogrešan način orezivanja vinove loze tokom ljeta

Na prvi pogled može vam djelovati logično da je dovoljno samo da uzmete dugačak izdanak, da ga izvučete i orežete. Ipak, to nije dobro, jer orezivanje zahtijeva strateški pristup.

Kako se približava kasno ljeto, grožđe ima tendenciju haotičnog rasta, te može da bude teško za razumijevanje šta se zapravo događa u tom zelenom lavirintu. Ipak, isplati se shvatiti i uraditi orezivanje bez slučajnih rezova.

Ukoliko ove sezone imate izdanke koji ne daju plodove, orežite ih na najdebljem dijelu loze. Takođe, u ovo doba treba ukloniti najmanje grozdove, one sa 5-6 grozda. Njihovim uklanjanjem dolazi do povećanja produktivnosti u ostalim grozdovima.

Zašto vinovu lozu treba orezivati i ljeti?

Veliko orezivanje grožđa radi se u zimu ili rano proljeće, kako bi se razvio okvir. Sada je vrijeme da se pažljivo tretira rezanjem tankih zelenih stabljika.

Pravilna ljetnja rezidba omogućava sunčevoj svjetlosti da prodre kroz lišće, što dovodi do jače boje i boljeg ukusa grožđa, a na taj način se suzbijaju i neke bolesti.

Pročitajte: Vinova loza – Rezidba za rod

Ono što je važno napomenuti, to je da ljetno orezivanje nije jednokratni događaj. Može da se radi više puta tokom cijele sezone, prvo nakon cvjetanja, a zatim po potrebi da se vinova loza razređuje.

Kako pravilno orezati vinovu lozu tokom ljeta

Korak 1: Nađite dugačak izdanak koji strči dalje od grozda i prerežite ga, tako da jedan set listova prekriva grozd.

Korak 2:  Pronađite jalovak, koji ne proizvodi grozdove.

Oni su u početku bili korisni u zaštiti grožđa od hadne kiše ili grada. Sada mogu da se ošišaju, jer stvaraju previše gustu krunu. Potražite jalovak koji ćete iseći i ukloniti ga da biste povećali protok vazduha. Ako su listovi zdravi, možete ih sačuvati za pravljenje sarmica.

Korak 3: Isijecite bočne izbojke na kraću dužinu. Kada se grožđe bliži punoj veličini, važno je pustiti više sunčeve svjetlosti do plodova, jer će to povećati sadržaj sećera, a time će se poboljšati ukus grožđa.

Ukoliko grožđe gajite za svoju dušu” i konzumaciju u svježem stanju, kada bude spremno za berbu, važno je da znati kako da ga sačuvate. Neoprano svježe grožđe može da se sačuva u frižideru, do nedelju dana.

Izvor: Izvor: Rural sprout / agromedia

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI