Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD ZMIJA? Nabavite jednu od ova 2 kućna...

KAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD ZMIJA? Nabavite jednu od ova 2 kućna ljubimca i budite bezbijedni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Topliji dani donose sa sobom povećanu opasnost od ugriza zmija, a da li ste znali koje životinje zmijama posebno smetaju?

Zmije su dragoceni prirodni predatori koji učinkovito kontrolišu populaciju glodara poput pacova i miševa, čime igraju važnu ulogu u ekosistemu. Međutim, iako većina zmija nisu otrovnice, njihov dolazak u naše domove često nije dobrodošao, posebno ako imamo živinu ili stoku. U takvim situacijama, može se desiti da situacija izmakne kontroli.

Jedan od ključnih načina da se smanji mogućnost naseljavanja zmija u našem dvorištu je pravilno uređenje dvorišta i okoline. Većina ovih predatora preferira hladna, vlažna i mračna skrovišta, kao što su gomile, drvene daske, gusti grmovi ili visoka trava – upravo takva mjesta koja takođe privlače miševe i druge glodare. Stoga, uklanjanjem ovakvih potencijalnih skloništa, možemo smanjiti mogućnost pojavljivanja zmija u našem okruženju.

Važno je redovno košenje trave i održavanje živih ograda, posebno one koje su niske. Naslagano kamenje i drvo za ogrev najbolje je čuvati dalje od kuće i bašte, a po mogućstvu na policama, kako bismo smanjili privlačnost ovih mesta za zmije. Takođe, preporučuje se da hranu za kućne ljubimce čuvamo u zatvorenim kontejnerima kako bismo smanjili potencijalnu privlačnost za glodare, a time i za zmije.

Održavanje uređenog i čistog dvorišta može pomoći da se smanji mogućnost susreta sa zmijama u našem dvorištu i domaćinstvu, dok istovremeno doprinosi očuvanju prirodne ravnoteže u okolini.

Koje životinje su neprijatelji zmija?

Zmije često nailaze na neprijatelje među kućnim ljubimcima, a najčešći među njima su psi i, naravno, mačke.

Psi reaguju veoma burno na prisustvo zmija i često se suočavaju s njima. Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni mačke! Mačke su poznate po svom oštrom čulu sluha koje ih upozorava na prisustvo zmija u okolini. Postoji narodno vjerovanje da ukoliko imate mačku u dvorištu, zmija će se držati podalje. Pored toga, mačke su izvrsni lovac i bore se protiv glodara i drugih štetočina, što može biti od velike pomoći u zaštiti vašeg domaćinstva od potencijalnih problema uzrokovanih ovim štetočinama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI