Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako obaviti ĐUBRENJE KUPINJAKA

Kako obaviti ĐUBRENJE KUPINJAKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

ĐUBRENJE KUPINJAKA – Kupinjak se u toku rađanja đubri u dva navrata: u jesen i rano s proljeća. 

Proljetno đubrenje KUPINJAKA

Treba ga završiti što ranije, po mogućstvu krajem februara ili početkom marta, pošto se snijeg otopi i zemlja malo prosuši. Đubri se nekim azotnim đubrivom: nitromonkalom ili amonijum-sulfatom, u količini 200 do 300 kg po hektaru. Nitromonkalom se đubre kiselija, a amonijum-sulfatom krečnija zemljišta.

Đubriva se rasturaju ručno ili traktorskim rasturačem, u zavisnosti od veličine kupinjaka i to prije prvog prašenja zemljišta, kako bi se đubriva dijelom zatrpala zemljom.

Jesensko đubrenje KUPINJAKA

U jesen se kupinjak đubri stajnjakom i kompleksnim mineralnim đubrivima. Stajnjakom se đubri svaki treće godine sa oko 30.000 kg po hektaru, a kompleksnim mineralnim đubrivima svake godine.

Od kompleksnih đubriva najpodesnije je za ovu svrhu ono čiji je odnos NPK 10 : 12 : 26. Ovo đubrivo se dodaje u količini 400 do 700 kg po hektaru: 600-700 kg kada se upotrebljava samo ono, a 400-450 kg kada se dodaje u godini kada se đubri i stajnjakom.

Po rasturanju ovih đubriva obavlja se oranje ili riljanje kupinjaka na dubinu oko 12 cm, da bi se zatrpala ne samo đubriva već i korovske biljke.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Nasloni za malinu – Kakvi mogu biti i koji je najbolji izbor?

Upoznajte se sa najboljim ranim sortama KUPINE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI