Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUpoznajte se sa najboljim ranim sortama KUPINE

Upoznajte se sa najboljim ranim sortama KUPINE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupina (Eubatus Focke),pripada grupi jagodastih voćaka ili sitno jagodastih voćaka. Kupina raste kao veliki grm do čak 3m visne, sa dugim i savijenim granama. Postoji narodno vjerovanje da kupina može osjetiti ima li na mjestu na kojem raste podzemnih voda. Ako ih ima donja strana listova će biti glatka. Cvjetovi su bijeli do bijelo rozi smješteni na lažnom štitcu, plod je sočna, crna kupina. U narednom tekstu možete pročitati koje su to najpoznatije rane sorte kupine.

Jang (Yuong, Youngberry)

Puzeća je sorta koju je proizveo B.M. Jang 1905. godine ukrštanjem sorte fenomenal sa mayesom. Za sortu je priznata 1974. godine.

Sazrijeva rano, među prvim sortama kupina. U našim uslovima sazrijeva u prvoj dekadi jula (4-10. VII). Plod je vrlo krupan, težak prosiječno 7 g, oblika izduženo-cilindričnog, a boje crnog vina do crne i vrlo sjajne, zbog čega je na oko vrlo privlačan. Meso ploda je meko, sočno i fino, slatko-nakiselog ukusa i prijatne arome, bogato šećerom, kiselinama i mineralnim materijama.

Izvanredna je za smrzavanje, deserte, džem, ali je osjetljiva na transportovanje.

Žbun je bujan, puzećeg rasta, a ljetorasti dostižu dužinu 3-4 m. Srednje je trnovita. Cvjetovi su bijeli i krupni. Samooplodna je. Razmnižava se ožiljavanjem vrhova jednogodišnjih ljetorasta.

Djelimično je otporna prema antraknozi i pjegavosti lišća. Treba je gajiti na naslonu. Dolazi u obzir za gajenje samo na okućnicama.

Bojsen (Boysen)

I ovo je puzeća sorta američkog porijekla, a proizveo je Rudolf Bojsen 1923. godine ukrštanjem maline s loganberijem.

Sazrijeva nedjelju dana poslije janga, odnosno sredinom jula. Bere se u 2-3 navrata. Plod je krupan, težak prosiječno 7,5 g, oblika izduženo-cilindričnog, a boje tamnocrne do crne. Slatko-nakiselog ukusa i dobre arome. Bogat je mineralnim materijama.

Žbun je bujan, pužećeg rasta, sličan jangu, a ljetorasti dostižu dužinu do 4 m i prilično su trnoviti. Cvjeta rano i samooplodna je sorta. Razmnožava se ožiljavanjem vrhova jednogodišnjih ljetorasta. Mora se gajiti na naslonu. I ova sorta dolazi u obzir za gajenje samo na okućnicama.

Kumberland (Cumberland)

Stara je američka sorta koju je još 1896. godine proizveo David Miler u Pensilvaniji (SAD). Jako je raširena u SAD.

Sazrijeva rano, početkom jula. Berba joj se proteže do dvije nedjelje. Vrlo dobro podnosi transportovanje.

Plod je srednje krupan, težak oko 3 g, okruglasto-sferičnog oblika, boje sjajnocrne. Meso je tvrdo, čvrsto, slatko, veoma ukusno i aromatično, pogodno za raznovrsnu preradu.

Žbun je bujan i uspravnog rasta. Samooplodna je sorta. Žbun je prilično osjetljiv na antraknozu i sušu. Dolazi u obzir za gajenje samo na okućnicama.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Vrste kupine i njihove karakteristike

Perspektivne sorte kupine

Kako se boriti protiv pjegavosti izdanaka maline i kupine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI