Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako njegovati MALINJAK tokom jeseni

Kako njegovati MALINJAK tokom jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega malinjaka do završetka vegetacije je važna da bi se odnjegovali kvalitetni i zdravi izdanci, što direktno utiče na rodni potencijal u narednoj sezoni. U ovom, jesenjem dijelu sezone potrebno je sprovesti agrotehničke i hemijske mjere zaštite zasada maline. Stručnjaci iz PIS-a preporučuju važne korake u njegovanju malinjaka.

Jednogodišnje izdanke potrebno je uspraviti i privremeno vezati kako bi se nastavio njihov normalan razvoj, sprečio razvoj bočnih pupoljaka i obezbijedilo bolje provjetravanje i priprema za zimsko mirovanje.

Pročitajte: Razmjeravanje površine i obilježavanje mjesta za sadnju maline

Zbog prisustva simptoma bolesti na izdancima koji se ostavljaju za rod za sljedeću godinu (ljubičaste pjegavosti izdanaka maline, sušenja izdanaka maline i smeđe pjegavosti lista maline) u ovom jesenjem periodu preporuka je da se sprovedu i hemijske mjere zaštite sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena, primjenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra.

Pročitajte: Evo kako pravilno đubriti maline i dobiti bogatiji i kvalitetniji prinos

Preporuka je da se hemijski tretman sprovede po mirnom vremenu, u najtoplijem dijelu dana, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile pokrivene depozitom preparata od osnove do vrha. Za sprovođenje tretmana nije potrebno čekati opadanje lišća jer je taj period kod maline produžen.

Ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice ovakve lastare treba orezati, izneti iz zasada i spaliti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI