Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Jesenji radovi u voćnjaku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen je vrijeme kada voćnjaci zahtijevaju posebnu pažnju i njegu kako bi voćke bile spremne za zimu i narednu vegetacionu sezonu. Ovo razdoblje pruža idealnu priliku za obavljanje različitih poslova koji će osigurati zdrav rast i obilno rodnost voćaka. Evo nekoliko ključnih aktivnosti koje treba obaviti tokom jeseni u voćnjaku:

  1. Jesenja sadnja voćaka: Jesen je optimalno vrijeme za sadnju novih voćaka. Ovo se može raditi sve dok se zemljište ne smrzne. Biljke koje se sade u ovom periodu imaju vremena da se ukorijene prije zime i budu spremne za rast u proleće.
  2. Uklanjanje ovovegetacijskih listova: Kako se lišće većinom već opalo, potrebno je pograbiti listove koji su bili zdravi i zaorati ih u međured. Ovo će pomoći da se zemljište obogati organskom materijom.
  3. Uklanjanje oboljelog lišća i plodova: Ako ste primijetili oboljelo lišće ili plodove sa bolestima, važno je da ih sakupite i iznesete iz voćnjaka. Ovakvi ostaci mogu služiti kao izvor infekcija za narednu sezonu, pa je važno da se odlaganjem i spaljivanjem očiste voćnjaci.
  4. Plavo prskanje i krečenje debla: Ako niste stigli da obavite jesenje plavo prskanje ili krečenje debla koštičavih voćaka ranije, još uvek imate vreme da to uradite. Ovi postupci pomažu u zaštiti voćaka od štetočina i bolesti.
  5. Đubrenje: U novembru je idealno vrijeme za đubrenje voćaka. Možete koristiti organska i mineralna đubriva sa smanjenim procentom azota. Prvo rasturite đubrivo po površini zemljišta, a zatim ga unesite u zemljište oranjem. Tokom zime će se đubrivo postepeno razgraditi, pripremajući zemljište za narednu vegetacionu sezonu.

Jesenji radovi u voćnjaku su ključni za dugoročno zdravlje i produktivnost voćaka. Pravilna njega u ovom periodu osigurava da voćnjak bude spreman za zimu i da voćke imaju sve što im je potrebno za uspješan rast i obilnu berbu u proleće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI