Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLovorvišnja - Ograda koja je zelena i tokom zime

Lovorvišnja – Ograda koja je zelena i tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lovorvišnja je zimzeleni grm s prekrasnim sjajnozelenim 15 cm dugim, kožastim listovima. Cvjeta krajem proljeća bijelim cvjetićima skupljenim u uspravne grozdove, nakon čega donosi plodove u obliku crnih bobica.

Brzorastuća je biljka i može prerasti okvire grma te nakon 10 godina može doseći veličinu od preko 5 metara. Lovorvišnja izvrsno podnosi orezivanje i možete je održavati na visini na kojoj želite. Biljka dobro podnosi sjenu, mada bolje uspijeva na sunčanim položajima.

Traži dobro dreniranu zemlju i ne podnosi vapnenac, u tom slučaju, listovi dobiju žućkastu boju.

Dobro podnosi rez i vrlo je zahvalna biljka za živu ogradu s obzirom na to da lijepo izgleda kroz sva godišnja doba. Preporučuje se visina ograde od 100 do 300 cm sadnjom 2 – 3 biljke na metar dužine. Kao živicu mlade biljke šišajte ju u visinu i širinu kako bi potaknuli grananje i zgusnuli nasad.

Prvih godina, nakon sadnje, preporučuje se orezivanje u martu i junu tako da ostavite novu visinu ograde nekih pet do deset cm, ovisno o napretku biljaka. Kad dostignete željenu visinu grm samo održavajte šišanjem u maju, nakon cvatnje, te još jednom u avgustu ili septembru.

Ako raste kao samostalan grm, u rano proljeće prikratite samo grane koje strše i narušavaju željeni oblik. Mlade grane, koje kreću bliže korijenu, skratite na polovinu da biste razgranali podnožje grma koje često ogoli. Svakih, otprilike, pet godina rasteretite središte grma da biste ga prozračili.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE

JESENJE OREZIVANJE DRVEĆA I ŽBUNJA: kada i kako orezati šimšir, magnoliju i ruže

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI