Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako i kada vezivati listove luka u čvor da bi vam glavice...

Kako i kada vezivati listove luka u čvor da bi vam glavice bile krupnije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vezivanje listova luka u čvor jedna je od tehnika koju koriste vrtlari kako bi poboljšali rast i kvalitet luka.

Ova tehnika ima niz prednosti koje mogu biti korisne za uzgoj luka u vašem vrtu. Prvo, vezivanje listova u čvor omogućuje koncetrisanje hranjivih materija u lukovici, što može rezultovati krupnijim i kvalitetnijim glavicama luka. Osim toga, ova tehnika pomaže u sprečavanju širenja listova luka i sprječava da se luk podigne iz tla, što može dovesti do oštećenja korijena i lukovica. Vezivanje listova u čvor također može pomoći u sprečavanju  širenja bolesti, jer se listovi luka manje kreću i manje su izloženi štetnim uticajima. Uz sve ove prednosti, vezivanje listova luka u čvor je jednostavan postupak koji ne zahtijeva posebne vještine ili alate. Ako želite poboljšati rast i kvalitet luka u vašem vrtu, razmislite o korištenju ove tehnike i učinite svoj uzgoj luka još uspješnijim.

Ovo tehnika se obično sprovodi kada je luk dosegnuo visinu od oko 15 cm.

Evo koraka za vezivanje listova luka u čvor:

  1. Pričekajte dok listovi luka ne dosegnu visinu od oko 15 cm.
  2. Uzmite najniži list i pažljivo ga savijte prema dolje oko stabljike luka.
  3. Uzmite drugi list i obavite istu stvar, ali ovaj put preko prvog lista.
  4. Nastavite dodavati listove dok ne dobijete čvor.
  5. Stavite čvor dovoljno čvrsto kako bi držao listove na mjestu, ali ne previše čvrsto da ne bi oštetili stabljiku luka.

vezivanje listova bijelog luka u čvor

Kada ste vezali listove u čvor, to će spriječiti širenje listova, što će omogućiti veću koncentraciju hranjivih materija u lukovici, što će rezultovati krupnijim glavicama. Također će spriječiti da se luk podigne iz tla i izloži korijenje i lukovice. Međutim, važno je napomenuti da vezivanje listova u čvor ne garantira uvijek veće glavice luka, jer to zavisi od mnogih drugih faktora poput zemljišta, vremena i sorte luka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI