Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta ako vidimo mrave na plodovima voćaka?

Šta ako vidimo mrave na plodovima voćaka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako vidite mrave na plodovima voćaka, to obično znači da postoji neka vrsta problema s vašim voćkama. Međutim, samo prisustvo mrava na voćkama ne ukazuje uvijek na veliki problem, jer mravi često posjećuju voćke u potrazi za hranom.

Evo nekoliko mogućih objašnjenja zašto vidite mrave na plodovima voćaka:
  1. Voće je prezrelo ili oštećeno: Ako su plodovi prezreli ili oštećeni, oni mogu privući mrave koji će jesti slatku materiju koja se oslobađa iz oštećenog voća.
  2. Štetočine na voćkama: Mravi su poznati po tome da štite druge štetočine kako bi došli do hrane koju one luče. Dakle, ako imate problema s lisnim vašima ili drugim štetočinama na vašim voćkama, možda ćete primijetiti i mrave.
  3. Nedostatak vode: Mravi bi mogli doći do plodova kako bi došli do tečnosti i nadoknadili nedostatak vode u toku sušnog perioda
  4. Klima: U suvim i toplim uslovima, mravi mogu posjećivati voćke kako bi pronašli vlagu i hranu.

Ako primijetite da mravi često posjećuju vaše voćke, provjerite stanje plodova i drveća. Ako primijetite oštećenja na plodovima, možda ćete morati tretirati voćke kako bi spriječili daljnje oštećenje. Također možete pokušati riješiti problem mrava primjenom insekticida, ali treba biti oprezan da se ne nanese prevelika količina i da se ne našteti drugim životinjama u vašem vrtu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI