Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako se uzgaja praziluk i kako ga koristiti u ishrani?

Kako se uzgaja praziluk i kako ga koristiti u ishrani?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Praziluk, poriluk ili prasa je vrsta luka. To je dvogodišnja biljka porijeklom iz Južne Evrope, koja može da naraste do 80 cm u prvoj godini. Veoma je zdrav, kao i druge vrste luka, tako da ga ne treba zanemariti. Prednost je i to što miris i ukus nisu onako oštri kao kod belog i crnog luka. Praziluk se uzgaja lako, a u prodaji je gotovo cijele godine. Za praziluk recepti su brojni, jer se kao i luk može upotrebiti u raznim jelima. Koristi se kao svjež ili termički obrađen. Može i da se suši.

Uzgoj praziluka

Praziluk je povrće iz roda Allium. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini se koristi za jelo, a u drugoj za sjeme. Sjeme je sitno. Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 2 stepena. Optimalni uslovi u pogledu temperature su oko 20 stepeni. Može se sijati iz sjemena u proljeće, a može i da se sadi rasad praziluka na otvorenom polju.

Kod praziluka je lukovica duguljasta. Kvalitetan rasad je debljine olovke. Kad je uzgoj praziluka u pitanju, međuredno rastojanje treba biti oko 70 cm, a razmak između biljaka u redu oko 10 cm. Dosta je otporan na spoljašnje uslove, bolesti i štetočine. Postoje sorte pogodne za ljetnju, jesenju i zimsku proizvodnju praziluka.

Generalno praziluk ima duži period sazrijevanja. Ako se sadnja praziluka obavlja u proljeće vadi se tek u novembru. Ali opet napominjemo, ima različitih sorti. Kad je u pitanju praziluk prinos može biti 50 t/ha ako su uslovi optimalni uz prihranjivanje. Ima potrebe za azotom, nešto manje za fosforom i malo za kalijumom.

Pročitajte: Zašto svaki dan treba da jedete praziluk?

Recepti sa prazilukom

Mnogi od malena ne vole prazu, jer se često spremao kao varivo od praziluka. Tako se dugo kuva i u njemu se ubije sve ono što je vrijedno, a ukus je prilično bljutav. Ali na svu sreću praziluk može da se iskoristi mnogo bolje, pa i da samo jelo bude znatno ukusnije. Evo kako se sprema praziluk.

Praziluk i jaja

Ovo je najjednostavniji recept sa prazilukom, gdje zapravo pravimo omlet od praziluka. Prazu operemo i isiječemo na klutove. Stavimo ga na vrelo ulje da se kratko proprži, a onda zalijemo razmućenim jajima za kajganu.

Posna pita od praziluka

Pita od praziluka se pravi za vrijeme posta naročito. Pravi se slično kao sve ostale pite, a kao nadjev za kore se uz praziluk obično koristi i pirinač. Ova kombinacija će vas baš dobro zasititi u vrijeme posta.

Praziluk salata

Pošto praziluk može da se jede svjež i kuvan, ne zaboravite da ga možete upotrijebili svježeg za pripremu raznih salata. Sjecka se i koristi za salate slično kao i luk.

Praziluk u miješanom povrću

Odličan je u kombinaciji sa šargarepom i krompirom, kao miješano povrće za pečenje u rerni. Pecite ga uz ribu ili piletinu sa začinima u rerni kao prilog. Bitno je samo da bude pokriveno da bi ostalo sočno i ukusno, a ne suvo.

Pročitajte: Kakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

Praziluk ljekovitost

Sadrži mnogo minerala, kao i beta karoten i C vitamin. Kuvanjem se ipak ovi sastojci znatno smanjuju. Praziluk sadrži i eterična ulja koja djeluju pozitivno na disajne puteve, kao i probavu. Ta ulja su zaslužna za karakterističan miris praziluka. Blagotvoran je za jetru, krv i bubrege. U ishrani treba koristiti i bijeli i zeleni dio praziluka podjednako.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI