Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da odaberete odgovarajuću prskalicu za tretiranje biljaka

Kako da odaberete odgovarajuću prskalicu za tretiranje biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da odaberete odgovarajuću prskalicu za tretiranje biljaka aplikaciju pesticida u ratarstvu se najčešće koriste prskalice –  Prskalice su najzastupljenije mašine, od svih mašina, opreme i uređaja za aplikaciju pesticida, u poljoprivrednoj praksi naše zemlje. Slična situacija je i u ostalim evropskim zemljama, s izuzetkom Španije u kojoj su orošivači najzastupljenije mašine za aplikaciju pesticida.

Koji su radni djelovi prskalica?

Tipična prskalica se sastoji od rezervoara, pumpe, sistema za mješanje, sprovodnih cijevi, regulatora pritiska, mjernih instrumenata, prskajućih krila i raspršivača. Bilo da imate voćnjak, vinograd ili baštu, prskalice su neophodne kako biste na pravilan način gajili svoje biljke. Evo kako se dijele sve prskalice:

Male prskalice

Male prskalice su obično zapremine do jednog litra i ovakvu prskalicu se koristimo za klasično prskanje i fajtanje manjih biljaka. To mogu biti ručne prskalice za povrtarstvo, cvijeće i slično. Njima se lako rukuje i veoma su pogodne, ali se ne mogu upotrebljavati za veću površinu.

Manje prskalice su praktične i lijepo raspršuju prostor, a mogu imati više namjena: tretiranje biljaka zaštitnim sredstvima, prihrana, orošavanje i osvježavanje cvijeća.

Prskalice prelaznog tipa

Ove prskalice mogu imati istu namjenu kao i male prskalice, ali se često koriste i za tretiranje većih biljaka i prskanje do visine koju čovjek može da dosegne rukom. To su uglavnom klipne prskalice i mogu imati zapreminu od dva ili tri litra.

Prskalice prelaznog tipa mogu postići dobar pritisak, a posebno su pogodne za prskanje nižeg voća, vinove loze, povrtarskih kultura i slično. Ukoliko se odlučite za njih, trebalo bi da znate da su one takođe lake za upotrebu, da formiraju kvalitetan mlaz i da mogu dobro da rasprše čestice, što je presudno za kvalitetno tretiranje.

Izvor: saznajlako.com

PROČITAJTE:

Ose i stršljene namamite u boce sa pivom ili sokom

Napravite plastenik od plastičnih flaša

Sistem za NAVODNJAVANJE biljaka pomoću PLASTIČNIH flaša

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI