Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLazarkinja: Ljekovita biljka s kojom moramo biti oprezni

Lazarkinja: Ljekovita biljka s kojom moramo biti oprezni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lazarkinja je trajnica s četverokutnom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem dijelu stabljike nalaze se šesteročlani, a na gornjem dijelu, osmeročlani lisnati pršljenovi. Pojedinačni listovi u pršljenu bez peteljke, duguljastog su suličastog oblika, a po rubu proviđeni sitnim čekinjama.

Na vršku stabljike razvijaju se paštići s malim mirisnim bijelim cvjetovima. Cvijet je nalik lijevku: na 4 dijela rascijepljen vjenčić, zakržljala čaška, 4 prašnika i na dva dijela rascijepljen pestić. Plodovi su mali oraščići poput čička.

Lazarkinja biljka u narodu je poznata i kao divlji broć, dišuća perla, jari broć, jaslenjak, lazarkinja mirišljava, lazina trava, mirisna broćanica, mirisni broć, prvenec, rožna perlica.
Lazarkinju često zamjenjuju s ivanjskim cvijećem. Iako obje vrste spadaju u familiju broćike, to su ipak dvije različite biljke.

Lazarkinja biljka

Stanište: raste po bjelogoričnim, sjenovitim šumama.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se upotrebljavaju listovi što se skupljaju prije cvatnje.

Ljekovito djelovanje: lazarkinja sadrži kumarin što bistri mokraću i djeluje antiseptično. Čaj od lazarkinje pospješuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulira nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, djeluje na čišćenje krvi i pospješuje lagano izlučivanje znoja.

Isto tako, preporučuje se kod zastoja normalnog rada jetre kod žutice i prirodne sklonosti stvaranju pijeska te kod mokraćnih kamenaca. Konačno, dokazano je da čaj od lazarkinje djeluje kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije, a vrlo umirujuće djeluje i kod nemira i histerije.

Čaj od lazarkinje

Čaj od lazarkinje odličan je napitak kod zastoja normalnog rada jetre i kod žutice, a preporučuje se i kod sklonosti stvaranju pijeska i mokraćnih kamenaca.

Za pripremu čaja uzmu se 2 pune čajne žlice sitno izrezane i dobro osušene biljke te se stavljaju u 1 šalicu vode na močenje kroz 8 sati. Nakon što je pripravak procijeđen, ugrije se po želji i pije.

Čaj od lazarkinje označen je u pučkoj medicini kao lijek protiv glista. Kod bolova u trbuhu djeluje čaj od lazarkinje na umirenje bolova kao i na pospješenje izlučivanja mokraće.

Kod žutice, stvaranja mokraćnih kamenaca i pijeska preporučuje se čajna mješavina sa srčanikom, ili s plodovima borovice odnosno, s pelinom.

Odličan ljekoviti čaj je također čajna mješavina od jednakih dijelova biljke lazarkinje, timijana, listova šumske jagode, listova kupine i listova maline, od te se mješavine uzima 1 vrhom puna čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka.

Lazarkinja nuspojave

Treba biti na oprezu jer lazarkinja biljka ima i kontraindikacije. Ne smije se uzimati kod unutarnjih krvarenja ili naznaka za moguća unutarnja krvarenja, kod poremećene cirkulacije te u trudnoći.

Kumarin iz lazarkinje može izazvati povraćanje, glavobolju i pospanost ako se uzmu veće količine.

Lazarkinja biljka  često se koristi radi mirisa, oko biljke se širi miris pokošenog sijena koji može trajati godinama. Danas se koristi u proizvodnji parfema. Može se koristiti i kao lavanda za obranu od moljaca.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Debela koka: Protiv čira na želucu, kožnih oboljenja i sportskih povrijeda

BIJELA RADA: Ljekovita biljka naših livada

Virak – moćna biljka koja pomaže ženama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI