Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEvo zbog čega nikako ne smijete da podgrijavate spanać

Evo zbog čega nikako ne smijete da podgrijavate spanać

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Spanać je jedna od onih nevjerovatno zdravih namirnica koju smo prezirali kao mali, a koju su nas uvijek tjerali da jedemo. Da nije bilo Popaja, možda ga nikada ne bismo ni probali, ali sada kao zreli ljudi, smo vrlo svjesni prednosti i koristi koje ovo povrće ima.

Sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Takođe sadrži lutein i zeaksantin i zato je odličan borac i u borbi protiv virusa i zaraza. Ovo povrće se lako priprema i odličan je prilog uz meso i neki drugi izvor proteina, jer se lako vari i jer poboljšava ukus mesa.

Pročitajte: Odmah ćete ga početi jesti – Devet dobrobiti spanaća

Zašto se spanać ne smije podgrijavati?

Međutim, veliki broj ljudi ne zna da se spanać ne smije podgrijavati. Kada se spanać zagrijava, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni , pa čak i kancerogeni po ljudski sistem.
Zato se spanać nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi. Prvo kuvanje spanaća neće dovesti do ogromnog stvaranja nitrozamina, ali svako sljedeće podgrijavanje će povećati tu koncentraciju. Zato spanać uvijek jedite hladan poslije kuvanja i uspjećete da ostanete zdravi i da iskoristite sve korisne sastojke ovog nevjerovatnog povrća.
Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI