Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Kako da vam muškatle bolje cvjetaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina ljudi bira muškatle za dekoraciju terasa i balkona. Raskošne boje muškatli svakako će uljepšati prostor u vašem domu, a pored toga su veoma zahvalna i otporna biljka. Voli sunce, a najbolji uslovi za rast i cvjetanje su temperature od 10 do 30 stepeni. Ova biljka zahtjeva umjereno zalivanje jer zbog previše vode može doći do truljenja korijena. Zato je ona najbolji izbor za dekoraciju vaše terase ili dvorišta ljeti.

Trebalo bi ih zalivati tečnim đubrivima koja sadrže fosfor, azot, kalijum i magnezijum. Međutim u tu svrhu mogu poslužiti i jeftinije zamjene. Jedna od njih je povidon jod koji se inače koristi za dezinfekciju rana.

Pročitajte: Obratite pažnju na kojoj strani vam se nalazi terasa – Od toga zavisi kakve će vam biti muškatle

Ukoliko se odlučite za povidon jod, potrebno je samo jednu kap dodati u litar vode. Dobro promiješajte rastvor, a zatim sipajte po ivici saksije, nikako preko lista. Ovaj tretman ponovite jednom u dvije nedjelje i odmah ćete primijetiti kako su muškatle bujnije.

Još jedan trik iz kuhinje je kora od banane. Stavite je u litar vode da odstoji preko noći a zatim tom vodom zalijte cvijeće. Kao što je vitamin B dobar za rast i razvojnašeg organizma, tako će prijati i vašem cvijeću.

Osim ovih vrsta prihrane, potrebna je i pažljiva njega. Redovno skidajte precvjetale grane sa muškatli, na taj način će brže rasti nove.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI