Petak, 9 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLJEKOVITO SUNCE - Kako se pravilno sunčati?

LJEKOVITO SUNCE – Kako se pravilno sunčati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da postoji veza između zdravlja i svjetlosti, potvrđuju istraživanja doktora Ričarda Hobdeja, sa Univerziteta zapadne Engleske. On ukazuje na to kako je sunčeva svjetlost u prošlosti korišćena za sprečavanje i liječenje bolesti i kako u budućnosti može da nas izliječi i da nam pomogne. Dr Ričard Hobdej bavi se komplementarnom medicinom. U Kini je studirao kinesku medicinu i njihov sistem vježbanja, ima višegodišnje iskustvo u solarnom dizajniranju stambenih zgrada i jedan je od vodećih stručnjaka u istoriji solarne terapije.

Korist nadmašuje štetnost

Dr Hobdej upozorava na trenutno prilično jednostranu raspravu o sunčevoj svjetlosti i njenim efektima na ljudsko zdravlje, i dodaje da je sunčeva svjetlost pravim rukama – lijek!

Naime, tokom istorije Sunce je korišćeno u prevenciji širokog spektra bolesti, a neki ljekari danas se uspješno služe njegovim ljekovitim svojstvima. U današnje vrijeme, međutim, i u dijelu medicinske profesije i u javnosti široko je rasprostranjeno ubjeđenje da štetno dejstvo sunčeve svjetlosti na kožu daleko nadmašuje potencijalne korisne učinke.

Pročitajte: Kako da istopite vosak uz pomoć Sunčeve toplote

– Iako sunčeva svjetlost može da izazove rak kože, imadokaza da može i da spriječi niz uobičajenih i često fatalnih bolesti: rak dojke, debelog crijeva, prostate i jajnika, bolesti i srca, multiplu sklerozu i osteoporozu.  Ukupno gledajući, broj ljudi koji umiru od tih bolesti daleko premašuje brojm onih čiju je smrt izazvao rak kože – ističe dr Hobdej.

Kako se pravilno sunčati?

 • Planirajte izlaganje suncu: nemojte sunčanje da natrpate u svega 2-3 nedjelje godišnje.
 • Ako idete u inostranstvo, u topliju ili hladniju klimu, nekoliko dana prije nego što počnete da se sunčate izložite se seriji “vazdušnih kupki”.
 • Ne pecite se na suncu. Kada se sunčate iz zdravstvenih razloga, temperatura vazduha ne bi smjela da prelazi 18 stepeni Celzijusa.
 •  Najvažnije godišnje doba za sunčanje je proljeće i rano ljeto.
 • Čini se da je ranojutarnje sunce najkorisnije, zato počnite da se sunčate čim svane.
 • Često je kratko izlaganje bolje od dugotrajnog izlaganja sunčevoj svjetlosti.
 • Izuzetno je važno upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti, zato ne nanosite sredstva za zaštitu od sunca.
 • Nosite šešir da biste zaštitili tanku, osjetljivu kožu lica, glave i vrata.
 • Ako ste mnogo osjetljivi na sunčevu svjetlost, sunčajte prvo stopala, potom noge, a tek onda, i to oprezno, abdomen i grudi.
 • Ukoliko želite da pocrnite, stroga vodite računa da tamnite postepeno. Prije nego što osjetljive dijelove tijela izložite suncu, saznajte koliko ste tolerantni na njega. Jedite integralne umjesto rafinisanih namirnica.
 • Budite oprezni i – najvažnije od svega – nemojte da izgorite!
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI