Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako da uzgojite mango - Savjeti za sadnju i njegu

Kako da uzgojite mango – Savjeti za sadnju i njegu

Mango je stablo voća srednje do velike visine. Krase ga guste krošnje uskoga lišća, a rodi plodovima koji mogu varirati u težini. Tako plodovi manga mogu biti teški od nekoliko grama pa čak i do više od jednog kilograma.

Sadnja manga

Mango se sadi u kasno proljeće ili na početku ljeta kada mu vremenski uslovi najviše odgovaraju, a to su kombinacija kiše i sunca.

Uzgoj manga je moguć iz sjemena ili iz već formirane biljke koju možete kupiti u rasadnicima. Ako ćete ga uzgajati iz sjemena, neće davati puno plodova i radiće se o divljem plodu. To možete pokušati promijeniti tako da posaditi više biljaka jednu pored druge kako bi se biljke međusobno oprašivale. Isto tako potrebno je redovno orezivanje grana.

Mangu je potrebno puno mjesta za rast pa ako ćete ga uzgajati u staklenicima, imajte i to u vidu. Veličina manga varira s obzirom na vrstu, ali očekujte veličinu stabla od 3 do 4 m.

Pošto voli puno sunčeve svjetlosti neće dobro rasti u zatvorenom prostoru. Ipak, ako ga uzgajate na nepovoljnim uslovima i u velikim loncima, zimi ga možete unijeti u zatvoreni prostor.

Mango brzo raste pa biste već za otprilike četiri mjeseca nakon sadnje mogli imati lijepu biljku s formiranim listovima. Plodovi se očekuju kada biljka naraste preko metar ipo.

Pročitajte: Kako uzgojiti mango iz koštice?

Tlo

Prije sadnje manga, tlo je potrebno dobro obraditi na oko 90 cm dubine jer se korijeni manga duboko formiraju.

Lopatom se načini rupa koja mora biti od 2 do 4 puta veća od korijena manga. Sa zemljom pomiješajte malo komposta. Neka omjer komposta ne bude više od 50%. Pošto mango najbolje raste na rastresitom tlu, izbjegavajte previše pritiskati zemlju oko njega.

Mango se sadi na većim udaljenostima jer se radi o prilično velikom stablu. Stoga neka udaljenost bude barem 10 metara. Isto tako, iskopajte dublje rupe, od 90 cm, prije nego što ćete ga posaditi.

Za uzgoj manga potrebno je prozračno, bogato i dobro ocijeđeno tlo jer mangu ne odgovaraju tla s visokim postotkom vlage. Dobro će rasti na kiselim i neutralnim tlima, pH vrijednosti od 4,5 do 7. Preporučuje se u supstrat za sadnju dodati i onaj za acidofilne biljke. Karakteristično za mango je da dobro rodi i na siromašnim tlima pa izbjegavajte obilnu prihranu.

Pročitajte: KAKO SE JEDE MANGO – Jednostavni koraci za uživanje u egzotičnom voću

Temperatura

Da bi mango uspješno rodio, potrebna su duga i vruća ljeta te blage zime. Odgovaraće mu prosječne temperature od 27 do 38°C i hladne zime, ali bez temperaturnog minusa. Od naših područja, dobro će rasti na obalama Jadranskog mora. Razmišljate li o uzgoju manga na našem području, trebali biste odmah računati na to da mango treba zaštititi tokom zime ako su temperature ispod nule.

U kontinentalnim područjima mango će najbolje rasti u posudama koje se tokom najhladnijih zimskih mjeseci mogu unijeti u zatvoreni prostor. Temperatura se nikada ne bi smjela spustiti ispod 0°C.

Osigurajte mu dovoljno sunčeve svjetlosti tako što ćete paziti da ga ne posadite u blizini neke druge biljke koja bi mu mogla smetati pružajući mu hladovinu.

Voda

Mango je drveće koje ne voli puno vode, više mu odgovaraju sušna područja. No, štetiće mu previše kiše, ali i prevelika suša. U prvoj sedmici kada ga posadite, morate ga zalivati malo iznad prosjeka. Dodajte mu svaki drugi dan po nekoliko kašika vode u prvoj sedmici, a nakon toga ga zalivajte jednom ili dva puta nedjeljno tokom prve godine.

Kada se zaliva, treba to raditi dubinski kako bi se dobro natopio korijen manga. Najbolje ga je ponovno zaliti tek kada se gornji sloj zemlje na dubini od nekoliko centimetara u potpunosti osuši.

Zalivanje se obustavlja dva mjeseca prije cvjetanja, a počinje se ponovo zalijevati kada se počnu formirati novi plodovi.

Uzgoj manga

Sočno, zrelo voće manga ima bogatu, tropsku aromu i ukus koji priziva misli o sunčanoj klimi i sparnom povjetarcu. Iako je mango jedna od biljaka koje teško uspjevaju na našem području, njegov uzgoj nije nemoguć. Sadnja stabla prikladna je u područjima gdje se temperature obično ne spuštaju ispod 4°C. Ako imate sreće da živite u području koje zadovoljava ove temperaturne uslove, u nastavku se nalaze savjeti za uzgoj manga kako biste uživali u plodovima svog rada.

Pročitajte: Da li ste čuli za mangostin voće

Đubrenje

Za uzgoj manga neće vam trebati puno đubriva, a preporučuje se koristiti organsko, a izbjegavate mineralno đubrivo ili bilo koje drugo hemijsko đubrivo koje u sebi sadrži so jer će ona ometati rast manga. U prvoj godini, posebno ako ste mango posijali iz sjemena u posudu, ne trebate dodavati đubrivo.

Nakon godine dana dodajte malo đubriva jednom mjesečno kako biste podstakli plodnost biljke. Đubrivo možete dodati i u malo tople vode te time zaliti biljku.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši obično iz sjemenki jer tako daje više sadnica. Nikada ne možemo biti sigurni kakav će biti kvalitet plodova. Ponekad su oni identični i ukusni kao original, a ponekad su im i tekstura i okus nekvalitetni. Za razmnožavanje je najbolji način kalemljenje manga jer ćemo tako biti sigurni da će voće biti ukusno kao i njegov original.

Održavanje i njega

Korov može biti veliki problem za rast manga. Stoga se preporučuje da se njime redovno bavite. Stavite deblji sloj malča oko manga kako bi zadržavao vlagu i spriječio rast korova. Isto tako možete dodati i malo komposta.

Pročitajte: Indijanska banana – Otkrijte kako se gaji ovo neobično voće

Orezivanje

Stablo manga se reže prema potrebi, a glavni cilj orezivanja je da se omogući više mjesta za formiranje novih grana i razvoj i rast novih plodova. Orezivanje se preporučuje nakon četiri godine od sadnje, kada se radi s ciljem da se razviju nove, snažne grane. Poslije se mango orezuje prema potrebi, odnosno kako bi se uklonili bolesne ili slomljene grane.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...