Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoIndijanska banana - Otkrijte kako se gaji ovo neobično voće

Indijanska banana – Otkrijte kako se gaji ovo neobično voće

Indijanska banana – Razmnožavanje je bitan korak za one koji žele uživati što duže u uksuima fine voćke. Zovu je i indijanska banana, paw-paw.

Indijanska banana najčešće raste kao veliki grm ili drvo te doseže visinu od 15 metara. Zimi gubi lišće i ne rađa plodove, a krošnja je zanimljivog oblika piramide. Stablo možemo prepoznati i po potpuno glatkoj sivoj kori i velikim listovima. 

Razmnožavanje je nešto teže od samog uzgoja. Za uzgoj joj jednostavno trebamo osigurati kvalitetno obogaćeno tlo, a može preživjeti mraz i ekstremno niske temperature.

Indijansku bananu možemo uzgajati iz sjemena ili sadnica. Za prvu opciju potrebna nam je duža zima, a sadnice možemo početi uzgajati u bilo koje doba godine. Sadnice možete zasaditi i u posudi na balkonu, terasi, na bilo kojem mjestu daće plodove.

Kad je sadite, treba iskopati nešto veću rupu, napuniti je dobrom vrtnom zemljom ili tresetom za sadnju cvijeća, a stavite i stajsko ili neko drugo đubrivo.

Indijanska banana razmnožavanje

Indijanske banane najčešće nisu samooplodne pa razmnožavanje može biti teško. Iz tog se razloga uvijek sade minimalno dvije sadnice banana, a najbolje je zasaditi 3, 4 u slučaju da neke ne uspiju.

Pročitajte: STEVIJA – Evo kako da sami uzgojite najpopularniju zamjenu za šećer

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...