Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako da od GAVEZA napravite đubrivo i organski insekticid

Kako da od GAVEZA napravite đubrivo i organski insekticid

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U poljoprivrednoj proizvodnji gavez se tretira kao korovska biljka. Upravo ovaj korov može biti koristan, jer je biljka bogata kalijumom i azotom, pa se od nje može napraviti odlično đubrivo za biljku ali i organski insekticid.

Prirodno đubrivo od gaveza

Za pripremu đubriva treba pripremiti list, cvijet i stablo ove biljke. Pripremljene biljke odložite u plastičnu posudu. Vodu naliti, tako da oblije gavez i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon što „provri“ unutrašnji sadržaj ocijedite tečnost. Prije zalivanja, koncetrovanu tečnost razblažite u razmjeri 1:10, odnosno na litar koncetrata dolijte 10 litara vode. Sa razblaženim rastvorom zalijte biljke, a koristi se kako za đubrenje cvijeća tako i za povrtarske kulture.

Organski insekticid od gaveza

Kako bi dobili organski isekticid, pripremite cvjet, listove i stablo biljke, potopite ih u vodi i ostavite da odstoji 24 časa. Nakon toga procjedite tečnost. Ovako dobijen rastvor može se koristiti za suzbijanje vaši i nekih vrsta gusjenica. Kao i kod svih drugih preparata ove vrste, koji nemaju snagu hemijskih insekticida, tretiranje treba ponoviti više puta.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Biljne vaši – suzbijanje prirodnim putem bez insekticida

Đubrivo i insekticid: Upotreba mlijeka u organskoj proizvodnji

Mlijeko štiti od biljnih vaši, pjegavosti, plamenjače

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI