Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da ispečete kesten i od njega napravite kolač?

Kako da ispečete kesten i od njega napravite kolač?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za pripremu brašna od kestena bitno je da se kesten ubere na vrijeme, čim krene da opada sa drveta. U daljem tekstu saznajte kako da napravite ukusno brašno i kako da ga iskoristite.

Prije sakupljanja ploda, postarajte se da saznate koje plodove berete i da li su jestivi. Ako niste sigurni da li ste izabrali ispravno, nemojte ga koristiti za ishranu.

Jako je bitno da se plodovi sakupljaju redovno i do prvog mraza. Što duže stoje na zemlji veća je vjerovatnoća da su ih napale štetočine.  Takođe ako se dugo nalaze u vlažnoj sredini može da dodje do pojave truleži. Bitno je da se proces obavi što prije. Kesten može da se peče, kuva, koristi za proizvodnju brašna, putera ili da se stavi u frižider.

Pročitajte: Brašno od kestena – Hit među pobornicima zdrave ishrane

Često pri sakupljanju kestena možete ih naći sa zelenom opnom koja nije opala. Ovakve plodove treba ostaviti par dana na suvom mjestu da se prosuše i u velikom broju slučajeva nakon sušenja plod sam ispadne.

Prije konzumiranja treba ih termički obraditi, jer kao i žir, kesten sadrži tanine koji kod nekih ljudi mogu da prouzrukuju bolove u stomaku.

Prije proizvodnje brašna kestene treba ispeći. Prije pečenja kestenje možete isjeći na polovine ili zasijecite kesten sa donje strane u obliku slova X. Najlakše je da kesten stavite na dasku za sječenje, i vodite računa da kesten ne sklizne i da ne dođe do povrede. Kada ih isiječete one koji su loši odmah uklonite, a nakon pečenje ljuska se blago odvoji pa je zatno lakše ljušćenje.

Treba ih peći na 200 stepeni od 15 do 20 minuta. Vrijeme pečenja može biti kraće, sve u svemu vodite računa da kesteni ne zagore.

Pročitajte: Hljeb od kestena

Kada se ohlade, uklonite koru. U ovom trenutku  možete da zamrznete, jedete proizvode ili da ih meljete u brašno. Za mljevenje koristite blender ili manji mlin. Ako želite da dobijete finije brašno meljite duže i nakon prvog mljevenja prosijte pa ponovite proces.

Recept za ukusan kolač

Sastojci:

  • 1 šolja brašna od kestena
  • 3/4 šolje šećera
  • 7 kašičica neslanog putera
  • 1/4 kašičice soli
  • 3 jaja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Po potrebi 2-3 kašičice mlijeka ako je smjesa previše gusta

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pomiješajte suve sastojke i dodajte puter koji je na sobnoj temperaturi i jaja. Sve umiješajte mikserom i po potrebi dodajte mlijeko. Pecite 20 do 25 minuta. Najbolji test da li je pečeno tijesto ubacite čačkalicu i ako je tijesto pečeno biće čista. Ostavite da se kora ohladi, a preko možete dodati šlag krem.

Pročitajte: Kestenov med – antioksidans, spašava imunitet i bolji je od paste za zube

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI