Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDa li bosiljak može da opstane po hladnom vremenu

Da li bosiljak može da opstane po hladnom vremenu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosiljak je nježna jednogodišnja biljka porijekom iz južnih regija Evrope i Azije i jedna od najpopularnijih začinskih biljaka za uzgoj. Uspijeva na sunčanim mjestima koja dnevno dobijaju najmanje šest do osam sati svjetlosti. Pitanje je: da li bosiljak može da opstane po hladnom vremenu?

Bosiljak je relativno laka biljka za uzgoj i zato je omiljena kod početnika u baštovanstvu, posebno uobičajene sorte sitnolisnog ili krupnolisnog bosiljka. Svoju popularnost su stekli zbog neodoljivog mirisa listova koji se koriste svježi ili sušeni, a daju nevjerovatnu aromu raznovrsnoj hrani.

Na otvorenom, životni ciklus bosiljka ne uključuje prezimljavanje. Kada nastupe hladni dani bosiljak umire, a sjeme čeka u zemlji preko zime kako bi počelo klijanje tokom proljeća. Kada temperatura padne, bosiljak gotovo odmah reaguje na hladnoću tako što mu pocrni lišće.

Pročitajte: Sedam razloga zašto treba da koristite ljekoviti i moćni bosiljak

Otpornost bosiljka na hladnoću

Bosiljak je biljka koja je otporna na zimu do određene granice.

Tolerancija bosiljka na hladnoću počinje da pada kada živa termometra padne ispod 4 stepena. Temperatura koja nanosi ozbiljne štete biljci je 0 stepeni. Biljka će možda da preživi, ali će da pretrpi velika oštećenja.

Kada je riječ o sadnji sadnica, preporuka je da se pričeka da najniža temperatura preko noći prijeđe 10 stepeni. Ukoliko sadnice posadite ranije ili se desi da temperatura nakon sadnje naglo padne ispod 10 stepeni, neophodno je da se biljke prekriju zaštitnim pokrivačem.

U zavisnosti od jačine i dužine trajanja hladnog talasa može da dođe do oštećenja biljaka, ali će biljke preživeti i imaće vremena da se oporave.

Poželjna mjera prilikom sadnje je postavljanje malča debljine oko 5 cm. U tu svrhu može da se upotrebi sijeno, slama, kompost, isitnjeno lišće. Malč će da pomogne zemlji da zadrži vlagu, usporiće rast korova, ali će i pružiti određenu dozu zaštite bosiljku u slučaju naglog, kratkotrajnog zahlađenja.

Pročitajte: Kako se pravilno orezuje bosiljak- Uz ove trikove, dobićete najbujniji žbun! /VIDEO/

Život bosiljka po hladnom vremenu

Kada se temperatura spusti ispod 10 stepeni i postoje predviđanja da će vjerovatno nastaviti da se spušta, posljednji je trenutak da se bosiljak obere. Listovi mogu da se suše ili zamrznu.

Ukoliko bosiljak gajite u saksijama, a preko dana je sunčano i temperatura je preko 10 stepeni, saksije možete slobodno da iznesete napolje. Naravno, nemojte da zaboravite da ih predveče unesete unutra. Ovo je privremena mjera da vam bosiljak traje duže, sve dok i dnevna temperatura ne padne ispod 10 stepeni, prenosi AgroMedia.

Međutim, hladno vrijeme ne znači da ne možete bosiljak da uzgajate i tada. Ukoliko ste sretni vlasnik staklenika, plastenika ili možete kod kuće da mu obezbijedite vještačke uslove, možete imati svježe listove bosiljka tokom cijele godine.

Važno je zapamtiti da bosiljak traži dosta sunčeve svjetlosti, odnosno 6-8 sati kada je napolju ili 10-12 sati pod vještačkim svjetlom. Takođe, bosiljak je jednogodišnja biljka i kao takav, na kraju će da procvjeta i da završi svoj životni ciklurs, čak i ako se uzgaja u zatvorenom.

Ukoliko nemate uslova da bosiljak gajite tokom zime, možete da iskoristite to vrijeme da ga razmnožavate preko reznica. Potrebno je da se odsiječe nekoliko vrhova, da ih stavite u čašu sa vodom pored prozora i pustiće korijen.

Na reznice je potrebno obratiti pažnju, jer imaju tendenciju da rastu prema svjetlosti. Zbog toga mogu da dođu u kontakt sa hladnim prozorom, što će imati za rezultat pocrnelo lišće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI