Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da gajite svoje biljke i tokom zime

Kako da gajite svoje biljke i tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vjerovatno ste upoznati sa višegodišnjim biljkama kao što su špargla i rabarbara. Ove vrste imaju jako korijenje i otporne su na zimske mrazeve, tako da bez problema preživljavaju zimu i niču nanovo svakog proljeća. Paprika, paradajz i batat, takođe, spadaju u višegodišnje biljke ali su malo delikatnije za odgajanje od ostalih.

Iako se gaje kao sezonske biljke, na prostorima gdje su blaže zime one mogu dobro da uspijevaju i kao višegodišnje biljke. Kod nas neće uspijeti da prežive oštru zimu, ali ako se na vrijeme unesu u adekvatnu prostoriju, gdje mraz nije toliko jak, moći ćete bez problema da ih opet posadite u svojoj bašti. Pri odabiru biljaka koje čuvate, postarajte se da ne unesete oboljele ili zaražene biljke.

Postoje dva načina kako da biljke zaštitite tokom zime. Jedan je da ih sadite u saksijama, a drugi da ih izvadite iz bašte i posadite u saksiju.

Najjednostavniji način za odžavanje ovakvih biljaka je da ih gajite u saksiji. Tokom ljetnjih mjeseci one mogu stajati napolju, na osunčanim stranama, dok za zimu treba obijezbediti topliju prostoriju sa velikom količinom svjetlosti. Ova metoda je idealna za ljute paprike, ruzmarin i lavandu.

Ako u bašti imate male i biljke srednje veličine, možete da ih izvadite i posadite u veće saksije. Ako su mnogo velike skratite ih za polovinu i tako posađene unesite unutra. Oštrim alatom zasijecite zemlju oko biljke, vodeći računa da ne oštetiite korijen, i tako sa zemljom ubacite u saksiju. U saksiju dodajte kompost kojim ćete popuniti prostor i obilno zalijte.

Postoje dva pristupa za čuvanje biljaka tokom zime. Jedan je da biljke miruju, a drugi da rastu tokom cijele zime. Koji ćete pristup odabrati zavisi prije svega od toga koliko svjetlosti ima u prostoriji gdje se nalaze biljke i kolika je temperatura u prostoriji. Da bi biljka rasla tokom cijele zime potrebna je konstantna temperatura između 18 i 21 stepeni celzijusa i mnogo svjetlosti. Naravno ako se odlučite za ovaj pristup možete koristiti i svjetla koja potpomažu rastu biljaka.

Kao i sve kućne biljke, ni ove ne vole veliku količinu vode. Zalivajte ih umjereno i samo onda kada je površinski sloj zemljišta suv. Vazduh koji se zagrijeva u prostoriji može biti jako suv, pa je poželjno koristiti osvježivač vazduha, koji ima može da poveća količinu vlage u vazduhu – prenosi Agromedia.

Ako nemate uslova da ih gajite tokom cijele zime, možete ih smjestiti u prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 10 stepeni celzijusa. To mogu biti podrumi, garaže, ili bilo koja druga pomoćna porostorija i nije im potrebna svjetlost. Zalivajte jednom u mjesec dana sa malom količinom vode. Tokom ovog perioda biljka izgubi određeni procenat listova. Čim počne toplije vrijeme iznesite biljku na mjesto gdje će imati do 8 sati sunčeve svjetlosti svakog dana. Neće sve biljke preživiti ovaj metod, ali mnoge hoće.

Izvor: Rodale’s Organic Life

PROČITAJTE:

Kako da sačuvate kompostište preko zime

Kako zagrijati PLASTENIK tokom zime?

Kako da sačuvate tikve ili bundeve tokom cijele zime

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI