Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da sačuvate tikve ili bundeve tokom cijele zime

Kako da sačuvate tikve ili bundeve tokom cijele zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smatra se da je bundeva porijeklom iz Amerike, a zapravo potiče iz Meksika. Zahvaljujući Špancima, okrugla bundeva ili tikva je prenijeta iz Amerike u Evropu. Za nju se vjeruje da spade među najstarije gajene kulture. U prilog tome govore pronađene sjemenke bundeve koje potiču iz perioda između 7.000 i 5.500 godina prije nove ere.

U staroj Grčkoj i Rimu žene su pravile pomade od tucanog sjemena tikve i maslinovog ulja, a koristile su je za njegu kože i uklanjanja pjega sa lica. U srednjem vijeku tikva se koristila kao posuda umjesto čuture.

Danas, u zapadnim zemljama Noć vještica ne može da se zamisli bez prisustva bundeve, a u pravoslavnim običajima pečeni dulek je nezaobilazni dio trpeze za Badnje veče.

Kod našeg naroda bundeva predstavlja simbol plodnosti. U Vojvodini ona je obilježje tradicije, a u Kikindi je tikva ludaja toliko važna da joj je posvećen i praznik, takozvani Dani ludaje, koji se slavi kao veliki vašar.

Bundeva je izuzetno zdrava i ljekovita biljka. Ima čak šest puta više vitamin od jabuke i cvekle, bogata je vitaminom A, C i vitaminima B grupe, kao i gvožđem. Plod i sjeme su riznica ljekovitih materija, a naša narodna medicina je sa njima upoznata od davnina. Bundeva se koristila za izbacivanje suvišne vode iz organizma, protiv crevnih parazita i oboljenja, a novija istraživanja potvrđuju da ima i antikancerogeno dejstvo.

U mnogim krajevima tikve se šaraju i ukrašavaju na različite načine i postaju predivni dekorativni predmeti, ukrasi i suveniri.

Kako sačuvati bundevu ili tikvu tokom zime

Ukoliko imate svoje tikve ili bundeve, važno je da se oberu tako da im se ne naprave posjekotine i modrice. Ove povrede ne samo da ružno izgledaju, već pružaju ulaz različitim mikroorganizmima koji izazivaju trulež.

Bez obzira da li gajite bundeve ili ih kupujete bitno da je da ubrani plod ima stabljiku dužine oko 3-4 cm.

Bundeve ili tikve treba čuvati na hladnom, suvom i dobro provjetrenom mjestu. Temperatura treba da bude oko 10-12 stepeni.

Nikako ne bi smjele da se čuvaju u blizini jabuka, krušaka ili drugog voća koje dozrijeva. Naime, zrelo voće oslobađa gas etilen koji skraćuje životni vijek bundeve.

Ukoliko se pravilno čuva, u zavisnosti od vrste, bundeva ili tikva može da se održi 3-6 meseci.

Izvor: Hortnews, Agromedia

PROČITAJTE:

Med od bundeve – Pravi melem za vašu jetru, a evo i kako ga napraviti

Evo kako nam bundeva jača imunitet

SJEMENKE BUNDEVE – Saveznik vašeg zdravlja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI