Subota, 10 Juna, 2023
spot_img

Kako čuvati čvarke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezona pravljenja čvaraka, kobasica, slanine i ostalih mesnih delicija je počela mi vam danas otkrivamo tajnu kako pravilno da sačuvate vaše hrskave i ukusne čvarke.

Ako želimo da ohlađeni čvarci duže stoje, ohlađene ćemo ih staviti u metalne, keramičke ili staklene posude i polako zaliti mlakom (još tekućom) masti. Posudu s tako zalivenim čvarcima ostavimo na hladnom i prozračnom mjestu da se mast s čvarcima stegne, pobijeli i kristalizuje.

Proces prirodnog hlađenja traje 48 sati. Tako spremljeni čvarci mogu se čuvati u hladnoj prostoriji i do godinu dana, a da ne izgube svoja organoleptička svojstva. Preostalu, još toplu procijeđenu mast sačuvamo tako da je ulijemo u emajliranu kantu za čuvanje masti i ostavimo da se ohladi. U tamnoj, prohladnoj prostoriji i ona će kao i čvarci ostati upotrebljiva godinu dana.

Pročitajte još: Tajna savršenih domaćih čvaraka

Čvarke možete jesti samostalno uz hljeb ili od njih pripremiti razne delicije kao što su pita od čvaraka ili pogačice od čvaraka.

Životinjske masti prisutne u mesu sadržavaju između ostalog nezasićene masne kiseline (linolna, linolenska, arahidonska ) koje imaju značajne fiziološke funkcije u čovjekovom organizmu. Prije su se tretirale kao vitaminski kompleks F, a danas kao esencijalne masne kiseline. Nedostatak tih masnih kiselina u prehrani uzrokuje nepovoljne posljedice za rast i reprodukciju organizma, dermatitis, nepravilnosti u metabolizmu masnoća. Njihova prisutnost u obroku eleminiše spomenute poremećaje. Masti su također sastojak mesa koji služi kao nosioc vitamina topivih u masti (vitamini A, D, E i K ), piše savjetnica.com

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI