Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiMrlja od smole – kako skinuti smolu s odjeće?

Mrlja od smole – kako skinuti smolu s odjeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za neke mrlje mislimo da su toliko tvrdokorne da uopšte ne vrijedi ni pokušati ukloniti ih, a jedna od takvih je mrlja od smole.

Šetali ste parkom ili šumom i odlučili se odmoriti na klupici ili zidiću. I sve je bilo super dok niste shvatili da ste pritom očito sjeli na smolu koja vam se uhvatila za nove pantalone, haljinu ili bilo koji komad odjeće. U takvoj situaciji vjerojatno svi imamo jednaku reakciju – padne nam mrak na oči! No, ništa nije izgubljeno jer postoji nekoliko trikova i sredstava koji provjereno efikasno djeluju u borbi protiv mrlja od smole.

Kako se skida mrlja od smole s odjeće?

Kako bismo spasili odjeću, najbolje je reagovati na vrijeme, odnosno čim dođemo kući. Način uklanjanja smole s odjeće zavisi o vrsti materijala od kojeg je ona napravljena.

Najjednostavniji način za uklanjanje mrlja od smole je upotreba pegle i novinskog papira. Potrebno je dobro zagrijati peglu, staviti novine preko komada odjeće na kojem se nalazi smola i prelaziti preko tog mjesta sve dok smola ne prijeđe s odjeće na novinski papir. Ovaj trik možete koristi neovisno o tome od kojeg je materijala izrađena odjeća.

Pročitajte još: Smola pomaže kod rana i uboja

Još jedan trik koji možete iskoristiti na bilo kojoj vrsti odjeće je zaleđivanje u zamrzivaču. Ostavite komad odjeće u zamrzivaču sve dok se u potpunosti ne zaledi. Potom rukom ili četkom protrljate mrlju od smole. Trebala bi se jednostavno skidati, a ovaj postupak možete napraviti i ako vam se žvakaća guma zalijepila na odjeću. Za jedno i drugo, bilo za prirodne ili vještačke materijale, umjesto zamrzavanja odjeće možete pokušati kockicama leda koje ćete utrljavati na mjesto gdje se zalijepila smola. I u ovom će se slučaju smola stvrdnuti pa će ju nakon toga biti lako odstraniti. Ovo je posebno pogodno za stare mrlje od smole, koje su već odstajale na odjeći.

Sredstva za uklanjanje smole s odjeće

Ako je riječ o prirodnim materijalima, najbolje bi bilo upotrijebiti alkohol, mentol ili aceton.

Potrebno je tretirati isključivo mjesto na kojem se nalazi smola, odnosno dobro ga namočiti i trljati četkom. Ako imate problema sa smolom na odjeći koja je izrađena od vještačkih materijala, najbolje je pokušati benzinom ili terpentinskim uljem. Dakle, postupak je isti kao i kod prirodnih materijala, potrebno je dobro namočiti mjesto koje je oštećeno i onda trljati mrlju četkom sve dok je ne uklonite.

Nadalje, sredstva koja su se pokazala učinkovitima u borbi protiv smole su maslac i baby ulje. Oni zbog masnoće utiču na to da se mrlja nakon trljanja može skinuti. Koje god sredstvo upotrebljavali, dobro je ispod mjesta koje tretiramo staviti papir koji dobro upija tako da ne bi došlo do širenja mrlje na ostatak odjeće.

Za sva sredstva koja smo naveli postupak je uvijek isti. Namačemo i trljamo mrlju, pazeći pritom da se ona ne proširi (uz pomoć upijajućeg papira koji treba držati ispod mrlje na odjevnom predmetu). Mrlje od smole bi pomoću trikova i sredstava koje smo naveli trebale nestati bez problema, što znači da opet bezbrižno možete uživati u nošenju svog komada odjeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI