Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKako broj dnevne muže utiče na mliječnost

Kako broj dnevne muže utiče na mliječnost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U pravilnoj muži, smatra se da je potrebno da muzač napravi 150-200 puta stisaka šake. Proces nastanka mlijeka u vimenu krava nije nimalo jednostavan proces, oko 500 litara krvi je potrebno da procirkuliše kroz vime da bi nastao 1l mlijeka.

Muža je najvažnija pojedinačna aktivnost na farmi muznih krava, koja u higijenskom smislu ima za cilj da smanji na minimum mikrobiološku, hemijsku i fizičku kontaminaciju mlijeka. U pogledu utrošenog vremena muža oduzima više vremena nego bilo koji drugi rad na farmi. U pravilnoj muži, smatra se da je potrebno da muzač (ručna muža), napravi 150-200 puta stisaka šake.

Niti proces nastanka mlijeka u vimenu krava nije nimalo jednostavan proces, oko 500 litara krvi je potrebno da procirkuliše kroz vime da bi nastao 1l mlijeka. Sve mjere i radnje se na kraju svedu na rezultat ekonomičnosti proizvodnje, iz tog ugla gledajući postavlja se pitanje, može li broj muža na dan uticati na veću ili manju mliječnost krava.

Optimalna muža svakih 12 sati

Stvaranje mlijeka počinje odmah nakon zadnje muže, u ovom stalnom procesu svaki dan se stvaraju nove količine mlijeka u alveolama vimena. Njihovim punjenjem se stvara pritisak, i ako ne dođe do procesa mužnje, ili do sisanja teleta, smanjuje se daljnje stvaranje mlijeka.

Da ne bi došlo do smanjenja mliječnosti, čestim stimuliranjem vimena, to jest, redovnom mužom podstiče se i rad hipofize koja luči hormon oksitocin koji putem krvi dolazi u vime gdje uzrokuje stiskanje alveola i time istiskivanje mlijeka. Nema ustaljene formule po kojoj je određen broj i vrijeme dnevnih muža.

Za koliko vremena, kada i koliko će se stvoriti mlijeka u vimenu od zadnje muže ovisi o brzini probavljivosti ili razgradnji hrane koju krava jede, izbalansiranosti obroka, fazi laktacije, zdravstevenom stanju, starosti, kondiciji i vanjskim mikroklimatskim uvjetima.

Ni u kojem slučaju ne bi trebalo prakticirati jednu dnevnu mužu, dvije muže u razmaku od 12 sati su optimalni uvjeti za nastanak novih količina mlijeka, dok više od dvije muže dnevno idu u skladu sa mliječnosti krava, naročito kod onih visoko miliječnih krava sa dnevnim prosjekom preko 40 litara mlijeka.

Trokratna muža povećava mliječnost

Broj mužnji treba da bude u skladu sa muznosti krava, prosjekom proizvodnje mlijeka, i faze laktacije. Farmer, bilo da se radi o mašinskoj ili ručnoj muži, prilagođava broj dnevnih muža količinama mlijeka prateći fazu laktacije i potencijalu mliječnosti u zavisnosti od pasmine krave.

Prema dosadašnjim zabilježenim iskustvima, analizama i istraživanjima trokratna dnevna mužakod visokomliječnih krava povećava ukupnu dnevnu količinu mlijeka i do 25 % u odnosu prema dvokratnoj muži.

Konstantno stimuliranje vimena i redovne muže olakšavaju i potiču istiskanje mlijeka iz alveolau kojima se mlijeko stvara. Prekid muže i neredovna muža povećava pritisak u alveolama, te smanjuje ukupnu mliječnost krava. Također broj muža prati i razmak između dvije muže, poželjno je da se isti vremenski interval između muža prakticira u kontinuitetu.

Kod dvokratne muže svaki razmak preko 12 sati između večernje i jutarnje muže smanjuje količinu izmuzenog mlijeka do 1,8%, a masti za 0,2—0,9%. Svaki interval ispod 12 sati razmaka između dvokratne muže smanjuje količinu izmuzenog mlijeka i do 3,9%.

Izmusti sve količine mlijeka

Nekoliko je bitnih faktora na koje svaki farmer treba da obrati pažnju prilikom muže. Pored besprijekorne higijene opreme za mužu, ruku i prostora potrebno je osigurati da se izmuzu sve količine mlijeka iz vimena. Da li je upitanju ručna ili mašinska muža, mužu prilagoditi potrebama i u skladu sa mliječnosti, uvijek na vrijme vršiti mužu, ne raditi prekide prilikom procesa muže, osigurati mir u izmuzištu bez rada mehanizacije i prije svega obaviti masažu vimena kako bi došlo do stimulacije izlučivanja mlijeka. Sve nabrojano u konačnici se vidi podvlačenjem ekonomskih pokazatelja i rezultatima proizvodnje.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

U kojoj zemlji krave daju najviše mlijeka?

Dezinfekcija objekta za životinje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI