Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoDezinfekcija objekta za životinje

Dezinfekcija objekta za životinje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koliko je važno održavanje higijene u štalama i kako pravilno uraditi dezinfekciju?

Da bi se u štalama stočarska proizvodnja odvijala veoma uspješno moraju se ispuniti brojni uslovi. Krave, junad, svinje i druge životinje u svom uzgoju imaju potrebu da žive u higijenski čistom objektu. Higijena štale predstavlja početnu osnovu za uspješan uzgoj stoke. Zato je i neophodna adekvatna higijena štale. Svrha čišćenja i dezinfekcije je uništavanje mikroorganizama u štali, jer oni kod životinja izazivaju zarazne bolesti i različite infekcije (upale), od kojih životinje oboljevaju. Kasno proljeće, odnosno rano ljeto je idealno vrijeme za obavljanje dezinfekcije, jer se tada životinje mogu pustiti na ispašu ili izvesti u neki drugi ograđen prostor kako bi slobodno pasle, dok se prostorije pripremaju i čiste za predstojeću zimu.

Kako se obavlja dezinfekcija štala?

Dezinfekcija štala obavlja se preventivno i planski. Preventivnu dezinfekciju treba stočari da obave barem jednom godišnje kako bi spriječili pojavu zaraze. Praksa je pokazala da je preventivna dezinfekcija farmerima može da donese velike uštede. Sa druge strane, planska dezinfekcija sprovodi se kada se bolest u štali već pojavila.

Prije dezinfekcije iz štale potrebno je iznjeti iventar. I njega, takođe, treba očistiti i dezinfikovati. Veoma je važno posebnu pažnju obratiti i na hranu koja se takođe iznosi iz štale, a takva se hrana zatim spaljuje. Kod samog spaljivanja je važno voditi računa o mjestu na kojem se spaljuje hrana.

Dezinfekcija podrazumijeva nekoliko faza

Da bi dezinfekcija štale bila uspješna potrebno je obaviti u nekoliko faza. Prije svega tu je mehaničko čišćenje koje podrazumijeva kvašenje površina hladnom vodom, a zatim je potrebno te površine dobro izribati oštrim četkama, nakon čega se ponovo ispiraju hladnom vodom. Ovdje je važno podsjetiti na potrebu zaštite električnih vodova u objektu u kojem se vrši dezinfekcija, kako bi osigurali bezbjednost lica koja čiste objekat. Nakon obavljenog mehaničkog čišćenja, slijedi faza sušenja očišćene štale, a najbolje je da se štala suši prirodno, odnosno uz pomoć sunčeve svjetlosti.

Nakon što je štala u potpunosti osušena, na red dolazi prskanje štale i rastvorom sredstva za dezinfikovanje i to nekoliko puta temeljno. Potpuno sušenje štale i opreme sprovodi se tek kada se sprovedu sve faze čišćenja i dezinfekcije, a tek nakon toga životinje mogu da se vrate u štalu.

Za dezinfikovanje se najčešće koriste hlorni kreč, krečno mlijeko i masna soda. Rastvor se priprema prema uputstvu s ambalaže i ne preporučuje se pripremati “na svoju ruku”.

Neadekvatna higijena na farmi

Neadekvatna higijena na farmama direktno utiče na zdravlje i produktivne sposobnosti životinja. Gomilanje prostirke i neredovna zamjena stvara idealne uslove za razvoj bakterija i širenje zaraze među životinjama.

Izlučevine životinja su takođe idealna sredina za patogene, pa ove objekte treba održavati čistim i urednim svakog dana. S druge strane, kontaminacija mlijeka, mesa i drugih proizvoda znatno je veća u takvim uslovima. Bolesti, pa i uginuća su vjerovatnija u prostorijama u kojima se ne održava redovna higijena. Ukoliko je bolest već prisutna i postoje uginule životinje, neophodno je odmah izmjestiti životinje, ukloniti tijela i izvršiti temeljno čišćenje i dezinfekciju objekata. Preventivnu dezinfekciju treba obavljati jednom, a najbolje dva puta godišnje. Proljeće i jesen su najbolji period za dezinfekciju, a obavezna je i ukoliko prelazite sa čuvanja jedne životinjske vrste na drugu.

Izvor: pssrs

Kako treba da izgleda objekat za ovce?

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI