Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU kojoj zemlji krave daju najviše mlijeka?

U kojoj zemlji krave daju najviše mlijeka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prema nekim istraživanjima i informacijama iz Poljoprivredne stručne službe Srbije sastavili smo listu zemalja koje u prosijeku tokom godine proizvode najveću količinu mlijeka. Ove 6 zemlje imaju najmliječnije krave u svijetu.

1. Izrael

U proizvodnji mlijeka po grlu, Izrael je već više godina na prvom mjestu u svijetu. Naime, prosječna krava u ovoj zemlji daje oko 11.140 litara mlijeka, odnosno preko 30 litara dnevno. Tehnološke inovacije su, takođe, povećale performanse. Neki poljoprivrednici u ovoj zemlji uspjeli su da udvostruče svoju proizvodnju korišćenjem sistema Afimilk da bi poboljšali svoju genetiku stoke, zdravstvenu zaštitu životinja i sistem za praćenje mlijeka.

2. Kanada

Prosječna proizvodnja mlijeka u ovoj zemlji je 9500 litara. Kanađani s pravom više pažnje obraćaju i mnogo više ulažu u svoju hranu i u njen proces proizvodnje. Pored toga što je jedna od zemalja sa najvećom količinom mlijeka koje se proizvode u toku jedne godine ona ne sadrži ni veštačke hormone. Farmeri u ovoj zemlji strogo vode računa o tome.

3. Sjedinjene Američke Države

U ovoj zemlji prosječna proizvodnja mlijeka za godinu dana je 8880 litara. Tokom posljednjih pedeset godina, mljekarstvo u ovoj zemlji je postalo intenzivnije. Holštajn frizijska, najčešće rasa u SAD-u (kao i u EU i Velikoj Britaniji), uzgaja se kako bi proizvela veće količine mlijeka.

Proizvodnja mlijeka po kravi više je nego udvostručena u proteklih 40 godina. U SAD, prosečna mliječna krava proizvodi više od sedam galona mlijeka dnevno. Ako je proizvodila samo dovoljno da nahrani tele, kravlje mlijeko bi proizvodilo samo jedan galon mlijeka dnevno.

4. Danska

U Danskoj prosječna godišnja proizvodnja mlijeka iznosi 8110 litara. U ovoj zemlji najpoznatije je dansko crveno govedo, takođe poznato kao i Crveni Danac, je glavna rasa stoke u sjevernoj Evropi. U Danskoj postoji 42.599 krava koje imaju ovaj pedigre. Dansko crveno govedo je izvezeno u mnoge druge zemlje i korišćeno je za poboljšanje i formiranje mnogih lokalnih rasa.

5. Holandija

Prosječna proizvodnja mlijeka u Holandiji je 7570 litara. Strategije hranjenja krava u Holandiji su jedinstvene. Na svakoj većoj farmi, hranilice sa koncentratima pružile su dodatak u ishrani. Svaka krava ima ugrađen čitač koji šalje određene informacije proizvođaču. Svaka životinja dobija koncentrat na osnovu proizvodnje mlijeka i u kojoj se fazi laktacije nalazi.

6. Njemačka

Prosječna proizvodnja mlijeka u Njemačkoj je 6760 litara. Stočarska proizvodnja u Njemačkoj ima dugu tradiciju, dobro je organizovana i u sektoru uzgoja ima puno iskustva. To uključuje osjemenjivanje na farmama, proizvodnju mlijeka i klanje. Osnova za efikasno upravljanje farmama krava u Nemačkoj podrazumeva visoke standarde performansi i kvaliteta ispitivanja mlijeka i mliječnih goveda. U matičnim knjigama registrovano je oko 2,6 miliona grla stoke i 3,5 miliona krava je registrovano za snimanje mlijeka.

Na začelju kolone su Poljska sa prosečnom proizvodnjom od 4320 litara i Rusija u kojoj se u prosjeku proizvede 3120 litara.

Izvor: agromedia
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI