Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da tokom zime uvjek imate svjež kupus

Kako da tokom zime uvjek imate svjež kupus

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupus se može sačuvati u svježem stanju tri do pet mjeseci ako se glavice pripreme na odgovarajući način.

Da bi se to postiglo, potrebno je uraditi sljedeće: branje kupusa odraditi krajem oktobra i početkom novembra, i to isključivo tokom suvog vremena. Sa glavice kupusa potrebno je skinuti oštećene listove, a zatim suve glavice umotati u dva sloja novinskog papira i položiti ih u kartonske kutije. Takođe je potrebno da svaku glavicu kupusa umotamo tako da presavijeni dio novinskog papira na krajevima podvijamo na donjem djelu glavice gdje se nalazi korijen.

Na dno kutije staviti nešto piljevine, a zatim umotane glavice naslagati u kutije sa korijenom okrenutim na dolje. Šupljine između glavica ispuniti zgužvanim novinskim papirom, pa kad je ispunjen prvi red, pokriti ga kartonom. Zatim polažemo drugi red glavice na isti način kao i prvi.

Napunjenu kartonsku kutiju zatvoriti preklapanjem stranica poklopaca, ali ne lijepiti trakom. Kutije sa glavicama kupusa odložiti na balkon ili neko drugo mesto gde temperatura ne pada ispod -2 do -3 stepena Celzijusa. Potrebno je povremeno presložiti glavice kupusa u kutiji, jer se može dogoditi da neke od njih nisu bile zdrave prilikom pripreme i mogu izazvati kvarenje. Takve glavice potrebno je ukloniti, a prazno mjesto ispuniti zgužvanim papirom.

Izvor: AgroTv

PROČITAJTE:

Ne bacajte ostatke kupusa, evo šta možete uraditi s njim

Kineski kupus – Zeleno lisnato povrće bogato vitaminima

Koje su razlike između kupusa i kelja?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI