Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada se beru cvjetovi od tikvice i čemu služe?

Kada se beru cvjetovi od tikvice i čemu služe?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikvica su jednogodišnja biljka puzavica iz porodice bundeva i iz botaničkog ugla je – voće. Međutim, u svakom drugom smislu je povrće koje s može koristiti kao zamjena za tjesteninu, za čorbe ili prilog uz meso. Plod tikvice se već 10.000 godina koristi u ljudskoj ishrani, pominje se u egipatskim zapisima, ali i spisima antičkog Rima.

Tikvice su lake za uzgajanje, plod je najčešće izdužen i duguljast različitih veličina, dok boja može biti žuta, zelena i svijetlo zelena. Za ishranu se koristi plod koji sadrži vrlo malo kalorija ( između 15 i 20 kalorija na 100 grama) bogate su vodom, vitaminima C, B i K, dijetetskim vlaknima… Međutim, malo je poznato da je jestiv i cvijet tikvice koji se sve više koristi u kulinarstvu ali ne kao dekoracija već za jelo.

Muški i ženski cvjetovi

Cvjetovi tikvica su jestivi i poslastica bez obzira da li se prže ili jedu sirovi. Cvjetovi su jarko žute boje i ima široku upotrebu u kulinarstvu, bilo da se punjene, pržene ili kao dodatak salatama i čorbama. Pažljivo se skidaju sa biljke ujutru i konzumiraju što pre dok su svježi, jer brzo uvenu.

Prva važna stvar koju treba znati je da postoje i muški i ženski cvjetovi. Kako je objasnila stručnjak za voće i povrće Lusi Čemberlen muški i ženski cvjetovi se javljaju odvojeno na istoj biljci.

– Kad se biljka razvije ona najprije daje muški cvijet u pazuhu listova, potom se pojavljuje mješavina oba čijim oprašivanjem se formira plod, nakon čega se pojavljuju samo ženski cvjetovi. Muški cvjetovi se mogu prepoznati ne samo zato što su prvi izrasli na biljci, već i po tome što su pričvršćeni za biljku nježnom i dlakavom stabljikom. Uz njih se ubrzo pojavljuju i ženski čijom oplodnjom dolazi do stvaranja ploda. Tikvice cvjetaju i treći put i to su samo ženski cvjetovi koji rastu na vrhu već formiranog ploda. Smatra se da su ženski cvjetovi ukusniji, ali je populacija muških veća i treba deo ostaviti kako bi mogao da se formira plod – objasnila je ona.

Pročitajte: Ručno oprašivanje cvjetova tikvice!

Prema njenim riječima preporuka je da se ostavi jedan do dva muška cvijeta na svakih 10 ili 12 ženskih cvjetova kako biste obezbijedili sigurno oprašivanje i stvaranje plodova.

Tikvice su biljke koje vole toplotu o čemu treba voditi računa prilikom presađivanja i ukoliko ih sadite u bašti sačekajte da prođu prolećni mrazevi koji mogu da oštete biljku. Cvjetovi se javljaju ubrzo nakon presađivanja i ukorenjivanja biljke pa je to i vrijeme za berbu. Prema savjetu stručnjaka najbolje je cvjetove tikvice brati rano ujutru kad prođe rosa jer su tada najsvježiji i duže će zadržati ukus. Za lakše branje koristite oštar nož kako biste pravili što manje štete na samoj biljci.

Cvjetovi tikvica su veoma delikatni i sa njima treba pažljivo rukovati da se ne bi oštetili. Izaberite najzdravije i potpuno otvorene cvjetove koji nisu oštećeni, a stabljiku skratite na otprilike 1,50 cm ispod samog cvijeta.

Ubrane cvjetove nemojte slagati jedan preko drugog već isključivo u jednom sloju najbolje na veći poslužavnik.

Recept za pohovane cvjetove

Cvjetovi tikvica imaju kratak životni vek. Muški cvjetovi čim oslobode polen otpadaju sa biljke, dok se ženski cvjetovi odmah nakon oprašivanja zatvaraju. Berba cvjetova tikvice zbog toga najčešće traje od nekoliko sati do najviše jednog dana. Cvjetovi tikvice, bilo muški ili ženski, su potpuno bezbijedni za ishranu u svježem stanju ili za pripremu jela. Sadrže dosta C i K vitamina kao i minerale poput folata. Prije upotrebe pažljivo ih operite pod mlazom hladne vode kako bi se uklonile nečistoće.

Ako volite da eksperimentišete u kuhinji i isprobavate nove ukuse predlažemo vam da napravite pokovane cvjetove tikvice. Ovo ukusno jelo jednostavno se pravi i ne zahtijeva puno vremena za pripremu.

Pohovani cvjetovi tikvice

Sastojci:

8 svježe ubranih cvjetova tikvice sa drškama
200 g sremskog sira
4 kašike parmezana
so i biber po ukusu
1 kašičica usitnjenih sušenih vrganja

Smjesa za pohovanje:

100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 čaša vode
malo soli

Priprema:

Operite cvjetove i ostavite na kratko da se prosuše. Cvjetove otvorite prstima, pažljivo odstranite tučak (koji ima gorak ukus) a potom ih napunite smjesom od sira i zavrnite kraj cvijeta. Od vode, brašna i praška za pecivo napravite smjesu za pohovanje koja treba da bude gusta kao testo za palačinke. U ovu smjesu pažljivo umočite punjene cvjetove tikvice a potom ih pržite na vrelom ulju povremeno ih okrećite do ne dobiju zlatno-žutu koricu. Rešetkastom kašikom vadite cvjetove na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Pohovani cvjetovi tikvice mogu biti predjelo, prilog uz neko jelo ili glavno jelo uz neki sos na bazi pavlake.

Izvor: Agrobiznis magazin

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI