Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKojim tipom košnice da pčelarimo?

Kojim tipom košnice da pčelarimo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

O pitanju tipa košnice kod nas i u čitavom svijetu mnog se pisalo i raspravljalo. To ima svoje opravdanje, pošto je velika rijetkost da pčelari u jednom kraju pčelare košnicom istih mjera. Uvijek ima pčelara koji žele da imaju nešto posebno, tvrdeći da je njihova košnica najpraktičnij i da od nje dobijaju najviše meda.

pčelarska oprema

Naše je mišljenje da idealne košnice nema. Zbog toga savjetujemo pčelare da koriste iskustva prethodnih generacija i rezulatate naučno-istraživačkog rada i da usvoje onu i onakvu košnicu kakvu je izgradilo iskustvo najvećeg broja pčelara, jer uspijeh ne zavisi samo od košnice već i od načina rada i iskustva pčelara.

Tipovi proizvodne košnice, koji se najviše upotrebljavaju i sa kojima se najviše manipuliše, a uz to postižu i najbolji rezultati, po našem mišljenju su Langstrot-Rutova, Dadan-Blatova i Lisnjača-AŽ. Koji ćemo od ova tri tipa košnice izabrati zavisiće, uglavnom, od namjene: da li ćemo proizvoditi veliki, moderan pčelinjak, ili će nam pčelarenje uzgredno zanimanje i razonoda u slobodnim časovima ili ćemo se opredjeliti za pokretno pčelarenje.

Ako želimo postići veliki, moderan pčelinjak, tada bi trebalo da se predjelimo za Lansktrot-Rutovu košnicu sa tri nastavka od po 10 okvira.

pčelarska oprema bosna i hercegovina

Pčelarima kojima pčelarenje treba da bude uzgredno tj. sporedno zanimanje i razonoda u slobodnim časovima savjetujemo da se opredijele za preuređenu Dadan-Blatovu košnicu sa plodištem od 12 okvira i polumedištem sa 9 širokih poluokivira. Radi čuvanja radne živahnosti kvalitetnih društava za ovu košnicu treba na svakih 10 košnica izgraditi još po dva rezervna polunastavka za medište.

Pčelari koji se riješe da stalno sele svoje pčele sa paše na pašu i da ugrađuju pčelinjake na motorno vozilo ili prikolicu treba da se opredjele za košnicu Lisnjaču – AŽ sa po 11 okvira u plodištu i medištu.

pčele
Foto AgroSavjet: “Med na točkovima”

Sva tri navedena tipa košnica snabdjevena su svim potrebnim uređajem za seobu pčela, za prihranjivanje pčela, proizvodnju meda u saću, za sakupljanje svijetnog praha i proizvodnju propolisa, tako da se svi navedeni poslovi odvijaju na opšte zadovoljstvo pčelara.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...