Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKada je pravo vrijeme za zaštitu od krompirove zlatice: Saznajte kako i...

Kada je pravo vrijeme za zaštitu od krompirove zlatice: Saznajte kako i kada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada se radi o uzgoju krompira, jedan od najvažnijih izazova s kojima se poljoprivrednici suočavaju je krompirova zlatica. Ova štetočina može nanijeti značajnu štetu usjevima krompira, što rezultira smanjenjem prinosa i kvaliteta. Ali kada je pravi trenutak za početak zaštite protiv krompirove zlatice?

Ključno vrijeme za početak praćenja prisustva krompirove zlatice i razmatranje preventivnih mjera je kada se krompir nalazi u fazi razvoja od pet do devet listova na glavnoj stabljici, poznatoj kao BBCH 15-19.

Sa porastom temperatura, očekuje se povećanje brojnosti i intenzivnije polaganje jaja ove štetočine. Stoga je važno biti proaktivan u praćenju situacije na terenu i pripremiti se za moguće napade.

jaja krompirove zlatice
Jaja krompirove zlatice

Prema preporukama, mjere zaštite trebaju biti poduzete kada se uoči u prosjeku 15 larvi po biljci ili kada je prisutno 20% oštećenja na lisnoj masi, u skladu s EPPO standardom PP 2/2(2). Ako se dopusti prekomjerno razmnožavanje larvi, one mogu dovesti do potpunog “skeletiranja” listova, što ozbiljno ugrožava zdravlje i produktivnost krompira.

larva krompirove zlatice
Larva krompirove zlatice

Važno je napomenuti da insekticidni tretman nije preporučljiv ako je brojnost štetočina mala. Međutim, redovno praćenje stanja na terenu je ključno kako bi se blagovremeno reagovalo ako se situacija promijeni.

Pročitajte četiri načina suzbijanja krompirove zlatice na eko način: 

Zlatica – 4 načina suzbijanja prirodnim putem i bez hemije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI