Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZlatica - 4 načina suzbijanja prirodnim putem i bez hemije

Zlatica – 4 načina suzbijanja prirodnim putem i bez hemije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) je najraširenija štetočina krompira koja napada nadzemne dijelove biljaka i pričinjava najveće ekonomske štete na ovom povrću.

Štetna je u skoro svim fazama svog razvoja. Odrasli insekti prezimljuju u zemljištu. Na proljeće, pri višim temperaturama, imago izlazi iz tla i odmah napada iznikle biljke. Posebno velike štete čine larve krompirove zlatice, pa stoga njihovom pojavom počinje i suzbijanje.

krompirova zlatica
Imago krompirove zlatice / odrasla jedinka – imago
larva krompirove zlatice
Larva krompirove zlatice

Zlatica se može suzbiti i na prirodan način, a mi vam donosimo četiri načina za suzbijanje prirodnim putem i bez hemije:

PATKE KOJE JEDU KROMPIROVU ZLATICU

Ako želite ukrasnu živinu na okućnici koja tamani puževe golaće i druge insekte među kojima je i krompirova zlatica, nabavite indijsku patku – trkačicu.

INDIJSKA PATKA TRKAČICA

To je prednost uzgoja ovih pataka, koje bez bojazni možete pustiti u vrt, za razliku od drugih pasmina pataka, koje bi tamo napravili pustoš.

S obzirom da patke trkačice imaju težinu samo dva kilograma i kad slučajno stanu na krompir neće ga oštetiti. Prihranjuju se samljevenim žitaricama sa koncentratom, zahtijevaju i dovoljnu količinu vode za piće. Zlatica im predstavlja omiljenu poslasticu pa možete biti mirni da će vaš krompir rasti neometano.

ZLATICA SE MOŽE SUZBITI ZOVOM

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima bobice imaju najveću količinu vitamina B važnog za jačanje nerava, puno vitamina C i redak mineral selen kojeg u prirodi, inače, ima u tragovima.

Pored svojih ljekovtih svojstava zova je biljka koja se može koristiti kao pomoć poljoprivrednoj proizvodnji.

Jedan od načina njene upotrebe u poljoprivredi jeste pravljenje prirodnog insekticida od cvijeta i lista zove koji se koristi u za prskanje krompira protiv zlatice.

Potrebno nam je 1kg cvijeta i lista zove koju potopimo u vodu. Dovoljno je 5 l vode.

Pročitajte: Zaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

Potopljenu zovu ostavite preko noći. Sljedećeg jutra potrebno je procijediti sadržaj kante i pripravak protiv zlatice je spreman za upotrebu.

Biljke krompira tretirati ovim pripravkom ujutru i uveče, a tretiranje ponavljati prema potrebi.

UNIŠTITE KROMPIROVU ZLATICU KROMPIROVOM ZLATICOM

Ovo je vrlo zanimljiv metod borbe protiv krompirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krompirovih zlatica.

Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode. Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaženje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.

ZLATICA NE VOLI PEPEO IZ DOMAĆINSTVA

Naime, pepeo iz domaćinstva može imati dobar učinak u borbi protiv krompirove zlatice. Neophodno je da se pepeo prosije prvo kroz žensku čarapu (da bi prošao što finiji prah), i tako prosejanim pepelom da se zapraše stabljike krompira (pospe se šakom preko njih). Takođe, pepeo je koristan jer njegovo prisustvo tjera mrave i puževe.

Ako ipak želite koristit neko efikasnije sredstvo iz poljoprivrednih apoteka naša preporuka je preparat LASER koji ima veoma povoljna ekotoksikološka svojstva. Zbog izuzetno malog ili nikakvog uticaja na korisne organizme preporučuje se za integralni način proizvodnje, kao i za organsko biološku proizvodnju.

LASER
Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O

Pogledajte video kako zlatica uništava listove krompira:

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI