Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno?

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čak i oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim vještinama, ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrijebiti kako bi krajnji rezultat bio savršen. Pšenično brašno tradicionalno se koristi u pripremi različitih kolača i keksića, a općenito ga dijelimo na glatko i oštro. Iako su lišena večeg dijela vitamina i minerala, prednost im je što su idealna za pečenje.

U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog tijesta, prhke kolače ili pohanje, piše tportal.

Iznimka koju svi vole

I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno

– kolači od dizanog tijesta

– njoki

– žličnjaci

– pohanje

– keksi

– palačinke

– koristi se za prhke kolače

– biskviti

– kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)

– zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

– kruh

– peciva

– savijače

– krafne

– tjestenine

– muffini

Izvor: N1

PROČITAJTE:

KADA KUPITE BRAŠNO, OBAVEZNO MORATE DA URADITE OVU STVAR! Tako ćete biti SIGURNI da je dobro za korišćenje!

Brašno napravljeno od vazduha, vode i sunca?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI