KADA KUPITE BRAŠNO, OBAVEZNO MORATE DA URADITE OVU STVAR! Tako ćete biti SIGURNI da je dobro za korišćenje!

Svaka vrsta ima svoje benefite

Brašno se na tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.

Iako ga obično držimo u špajzu, bijelo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca parazita u njemu.

Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto.

Ako takvu kutiju ostavite u frižider, produžićete mu rok trajanja na čak dvije godine. U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakovanja, držati ga možete i u špajzu.

Brašno se na tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.

BRAŠNO TIP 400 OŠTRO
Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim bijelim brašnom jer se proizvodi od samog jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tjesta, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.

BRAŠNO TIP 550 GLATKO
Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog hljeba i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljenih hidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem tijelu.

BRAŠNO TIP 850
Brašno tip 850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrijednije, a koristi se za pripremu hljeba i peciva.

Izvor: espreso

Preporuka za vas

VIDEO