Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Julski radovi u pčelinjaku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najvažniji posao u pčelinjaku u mjesecu julu jeste da se sve stare i neproduktivne matice zamijene mladim, oplođenim maticama koje će u narednim mjesecima, avgustu i septembru, obezbijediti da pčelinje društvo proizvede dovoljan broj pčela radilica, ukoliko to nije urađeno u mjesecu junu.

Glavni radovi na pčelinjaku u julu su sledeći:

  • Ceđenje meda;
  • Njega rojeva i osnovnih društava iz kojih su rojevi izrojeni;
  • Proizvodnja i zamjena matica, ukoliko to nije urađeno u mjesecu junu;
  • Krajem jula, tretiranje pčela protiv varoe;
  • Održavanje pojila na pčelinjaku;
  • Zaštita društava od toplote;
  • Borba protiv stršljena, osica i grabeži.

Grabež

Grabež na pčelinjaku je veoma opasna pojava koja za veoma kratko vrijeme može izazvati pomor velikog broja pčelinjih društava. Najveća opasnost od grabeži prijeti krajem ljeta i početkom jeseni, u bespašnom periodu, a najčešći uzrok nastanka ove veoma opasne pojave je neopreznost pčelara. Najefikasnija mjera borbe protiv grabeži je odgovarajuća preventiva.

Borba protiv osica i stršljena.

Sa pojavom velikih vrućina povećava se i broj osica i stršljena koje napadaju košnice, i mogu da naprave ogromne štete pčelinjim zajednicama. Osice su veoma štetne jer pored toga što se hrane medom, one kupe larve iz legla pčela i koriste ih za ishranu svojih mladih.

Postoji više načina borbe protiv osica i stršljena kao što je prelivanje osinjaka vrelom vodom ili petrolejom, upotreba raznih sprejeva, ali jedan od najefikasnijih načina uništavanja osinjaka kao i gnijezda stršljena jeste upotreba flaša od pola litre, tegle, flašice od soka i sl. koje se pune sokom, sirupom, melasom ili pivom i stave blizu košnica.

Med i ne prevreli sok se ne koriste, jer bi došlo do utapanja pčela. Postavljene posude treba svakodnevno kontrolisati i iz njih izbacivati potopljene insekte. Ova mjera može biti korisna ne samo za zaštitu pčelinjih društava, već i za zaštitu voća i grožđa.

Zaštita pčelinjih društava od toplote

Ljetnje žege pčelinjim zajednicama otežavaju život i rad, ukoliko je njihov stan- košnica neprilagođena normalnim uslovima života. Da bi održala optimalnu temperaturu gnijezda sa što manje utroška energije pčelinje zajednice, u savremenim košnicama, bitnog uticaja ima pčelar. Stoga se moraju preduzeti određene mjere zaštite pčela.

Dobra ventilacija, dovoljna količina vode i šareni hlad ispod krošnji drveća spriječiće nestanak matica i doprineće očuvanju pčelinjih zajednica.

PROČITAJTE:

Pčele i njihova potreba za vodom

DA LI PČELE SPAVAJU?

Svi znamo da su PČELE najkorisnija stvorenja, a znate li kakva je njihova ANATOMIJA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI