Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoŠareni kukuruz - Nastao kao hibrid više sorti!

Šareni kukuruz – Nastao kao hibrid više sorti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Staklenozrni kukuruz je veoma stara sorta Čiroki Indijanaca. Ovaj kukuruz izgleda kao da je napravljen od stakla i kristala. Svako zrno je drugačije i podsjeća na mali dragulj.

Klipovi ovog kukuruza izgledaju kao da je neko umjesto zrna postavio staklene perle. Ipak, kukuruz nije obojen niti napravljen od stakla.

To je pravi, jestivi kukuruz, nastao kao hibrid više sorti, i dobar je za zdravlje. Jestiv je u svim bojama i istog je ukusa kao onaj standardne boje.

 

Staklene perle” nisu proizvod genetske modifikacije, ni industrijskog genetskog inženjeringa, već je djelo entuzijaste i zaljubljenika u poljoprivredu što dokazuje da nijedna nauka ne može da zamijeni znanje stečeno iskustvom i principe tradicionalne selekcije.

Šta je GMO, a šta HIBRID ?

Sjeme se može kupiti po cijeni od osam dolara po pakovanju, ali je do njega teško doći, jer se godišnje zalihe veoma brzo rasprodaju.

Ovaj poseban kukuruz je nastao u Oklahomi, u njivama farmera Karla Barnsa. Slijedeći svoje korijene potomak Čiroki indijanaca je počeo da sadi starije vrste kukuruza, kakve su i oni sadili.

On je izolovao sjemena Indijanaca još iz 1800. godine, kada su prešli u današnju Oklahomu. Opčinjen raznim bojama farmer Greg Šoen se pridružio Barnsu i počeli su da ukrštaju sorte. Tako su nastale nove šarene i svjetlucave vrste.

Na kraju ovog videa možete da vidite ime konpanije koja prodaje sjeme ovog kukuruza, pa ako ste zainteresovani da nabavite ovaj kukuruz, pozovite ih.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI