Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčele i njihova potreba za vodom

Pčele i njihova potreba za vodom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčele uvijek imaju potrebu za vodom. Njena količina zavisi od veličine legla i priticanja nektara u gnijezdo. U toku aktivne sezone one se snabdijevaju vodom iz raznih izvora (rijeke, potoci, izvori i rosa na biljkama).

Često su izvori vode dosta udaljeni od pčelinjaka, te u slučaju hladnog i vjetrovitog vremena pčele ne uspijevaju da se vrate sa pojila i ginu. Zbog toga je neophodno da pčele u toku cijele sezone – od ranog proljeća pa do kasne jeseni – imaju na raspolaganju pojilo.

Pojilo se stavlja po pravilu na najosunčanije i od vjetra zaklonjeno mjesto, tako da se voda na suncu zagrijeva, a vjetar ne ometa pčele kad je uzimaju. Radije uzimaju toplu vodu. Da se pčele upute na pojilo, prvih dana poslije njegovog postavljanja treba u vodu staviti malo šećernog sirupa ili meda.

Pojila mogu biti vrlo različita po izradi, veličini i materijalu od kojeg su napravljena. Najbolje je da se napravi pojilo od prohrom lima, drveta ili od plastike. Voda treba neprekidno da kaplje na dasku pojila. Nisu dobra pojila u koja se stavlja pruće, slama ili stiropor, gdje voda ne teče.

Izvor: Domaćinska kuća

Pročitajte još:

Higijensko pojilo: Jedna od osnovnih preventivnih mjera pojave bolesti pčelinjih društava

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI