Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJorgovani nikako da procvjetaju kako treba - Šta možete učiniti da ubrzate...

Jorgovani nikako da procvjetaju kako treba – Šta možete učiniti da ubrzate njihovo cvjetanje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jorgovani su najljepši ukras svakog vrta, a osim što se ističu svojom ljepotom, njihov opojni miris osvaja posebnošću.

Miris cvjetova jorgovana je zbilja prekrasan, pa ako vaši jorgovani ne cvjetaju, sigurno se osjećati zakinutima.

Grm jorgovana koji ne cvjeta relativno je česta pojava i ne znači nužno da vrtlar/ica prave nešto pogrešno. Jorgovan može sporo cvjetati, a mogu postojati i neki činioci iz okruženja koji utiču na proizvodnju cvijeća.

Pročitajte: Kako da uspješno izvedete presađivanje jorgovana

Umjesto da se fokusirate na jedno objašnjenje, evo nekoliko mogućih razloga iza ovog problema koji uključuju sljedeće razloge:
  • Orezivanje u krivo vrijeme
  • Hladno vrijeme ubija cvjetne pupoljke
  • Sadite svoje jorgovane na pogrešnom mjestu
  • Grm je ili prestar ili nedovoljno star za stvaranje cvjetnih pupova

Zbog čega je važno vrijeme kada orezujete?

Jorgovani su grmovi koji cvjetaju na starom drvu. To znači da su cvjetni pupoljci za razdoblje cvatnje sljedećeg proljeća postavljeni na izbojke iz prethodne godine. Kada odrežete ovu izraslinu, gubite cvjetne pupoljke i cvijeće koje bi oni donijeli. Zato se savjetuje da grmove jorgovana orezujete odmah nakon cvatnje prije nego što za sljedeću godinu puste pupoljke.

Jorgovan (lat. syringa vulgaris) vrlo je otporna biljka, ali ako dođe do jakog mraza ili smrzavanja baš kad se cvjetni pupoljci spremaju otvoriti, mogu se oštetiti. To rezultira gubitkom cvjetova za tu godinu, a tu nažalost ne možete puno učiniti.

Mjesto na kome je jorgovan

Kao i kod većine biljaka, mjesto na kojem ste posadili grm jorgovana vrlo je važno. Jorgovani su biljke koje vole puno sunčeve energije i dobro drenirano tlo. Ukoliko ste pogriješili pa vaš jorgovan ne cvjeta: presadite svoj grm na drugo mjesto.

Iako su grmovi jorgovana dugovječni, njihova proizvodnja cvijeća ipak ima tendenciju nestajanja tokom desetljeća. Rješenje ovog problema je izvođenje pomlađujuće rezidbe – ipak, ne očekujte trenutne rezultate. Ponekad važi i suprotno: vaša biljka je možda jednostavno premlada da bi procvjetala pa joj dajte vremena.

Pročitajte: Kalemljenje jorgovana okuliranjem

Ali dok čekate, možete li nešto učiniti da ubrzate njihovo cvjetanje?

Opšti savjet za cvjetanje biljaka je primjena đubriva npr. fosfor, no nikako ne azot. Primjena azota može dovesti do rasta biljke, ali s malo cvjetova.

Kako bi se potaknuo cvjetanje sljedeće godine, cvjetove je potrebno uklanjati odmah nakon što uvenu.

Jorgovan se ne smije previše zalivati jer možete utopiti biljku ili uzrokovati truljenje korijena. Đubrenje jorgovana u posudama je potrebno obaviti jednom godišnje početkom proljeća, a savjetuje se korištenje đubriva 10-10-10.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI