Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da uspješno izvedete presađivanje jorgovana

Kako da uspješno izvedete presađivanje jorgovana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Presađivanje jorgovana – Najpovoljnije vrijeme za sadnju i presađivanje listopadnih cvatućih grmova je jesen, oktobar i novembar. No može se pričekati i do marta, pogotovo ako je tlo glinasto i vlažno.

Važno je da tlo kad budete presađivali jorgovan ne bude smrznuto ni natopljeno vodom. Prije presađivanja provjerite vlažnost tla tako da stisnete šaku zemlje. Ako se oblikuje kuglica koja se razmrvi kad je ispustite na tvrdu površinu, vlažnost tla je povoljna.

Pažljivo izvadite jorgovan sa što više korijena, pazeći da ne oštetite ono sitno. Odrežite sve listove, ako ih još ima, odrežite propale i izrazito tanke mladice, a korijen podrežite na otprilike 30 cm.

Pročitajte: Kako i kada orezati jorgovan /VIDEO/

Iskopajte široku jamu za sadnju, dovoljno duboku da mjesto na stabljici jorgovana koje je bilo u nivou sa zemljom i poslije sadnje bude u nivou sa tlom ili tačno ispod površine. Jama mora biti i dovoljno prostrana, tako da se korijenje može slobodno rasprostrijeti. Da li je jama dovoljno duboka provjerite tako da preko nje postavite dasku ili letvu pa uz nju postavite grm. Ako dio stabljike koji je do sad bio u tlu strši iznad daske produbite jamu još malo.

Pripremite mješavinu za sadnju, koja se sastoji od suvog i mrvičastoga plodnog vrtnog tla, treseta, komposta ili zreloga kompostiranoga stajskog đubriva, a možete dodati i šaku mineralnoga đubriva s većim udjelom fosfora i kalijuma.

Pročitajte: Kako da podmladite stari jorgovan – Orezivanje i ilustracija!

Stavite sadnicu u jamu, oko korijenja dodajte nekoliko lopata mješavine za sadnju pa lagano protresite biljku gore dolje. Dodajte još malo mješavine i pritisnite oko korijenja šakama.

Napunite jamu do polovine i lagano ugazite zemlju, počevši od spoljašnjeg ruba. Potom zatrpajte jamu do kraja, tlo još jednom utabajte, pa prorahlite površinu grabljicama. Nakon sadnje grm temeljno zalijte, a grane prikratite za jednu trećinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI