Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Kalemljenje jorgovana okuliranjem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje jorgovana obavlja se u junu ili julu. Ako želite da uzgojite izuzetnu vrstu koju ste koju ste vidjeli u komšijskoj bašti, da bi uspjeli moraćete da je kalemite.

ŠTA SE KALEMI?

Pupoljak odabrane vrste sa svojom korom (plemka)

NA ŠTA SE KALEMI?

Na običnu kalinu (Ligustrum vulgare) koja je zasađtena najmanje godinu dana ranije (podloga) vrši se kalemljenje jorgovana plemkom.

EVO I KAKO SE KALEMI!

Krajem juna ili početkom jula odsijecite na odabranom jorgovanu mladi izbojak koji je zdrav i već odrvenio (drvenasta grančica). Uklonite listove, ali saćuvajte njihove peteljke.

KALEMLJENJE JORGOVANA

U sredini izbojka odsijecite jeda pupoljak sa ostatakom lista (peteljkom) i komadićem kore od najmanje 2 cm.

Držite grančicu jednom rukom. Drugom rukom nožićem povucite rez po dijelu kore koji morate da odrežete sa svake strane pupoljka, otprilike po 1 cm iznad i spod pupoljka.

Oštricom noža zarežite pod koru u nivou s gornjim rezom, blago naginjući nožić.

PROČITAJTE JOŠ: Tehnika kalemljenja očenjem – Grafički prikaz i objašnjenje

Naglim pokretom zarežite prema donjem rezu. Problem je u tome što plemku treba odsjeći jednim oštrim pokretom, a ako tako ne učinite, ispod kore ostaće drveni iverak. Ukoliko se to ipak dogodi, pažljivo ga odstranite  nožićem.

KALEMLJENJE JORGOVANA

Pripremite plemku neposredno prije kalemljenja.

PODLOGA

Odsijecite glavni izbojak kaline na koju ćete nakalmiti jorgovan na visini od 15 cm do 20 cm od zemlje i odstranite sve ostale izbojke. Podlogu  zarežite u obliku slova “T”. Prvo napravite horizontalan rez od otprilike 2 cm, a kasnije napravite uspravan iste dužine.

PODLOGA ZA JORGOVAN

SPAJANJE

Pomoću nožića podignite ivice kore podloge koju ste već ranije zarezali da bi ste je odvojili. Stavite plemku ispod kore, držeći je za peteljku koja je okrenuta nagore. Gurajte je prema dnu sve dok se pupoljak ne nađe na 1 cm ispod horizontalnog reza.

Jednom kada ste postavili plemku, odsijecite komadić kore koja viri iznad horizontalnog reza.

Vežite vlažnom rafijom, bez jakog stezanja, i nemojte pokrivati pupoljak.

Izvor: www.agrosavjet.com / Autor: Žan-Iv Deni Returnar – Abeceda rezidbe

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI