Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaJESTIVO CVIJEĆE: Evo koje vrste postoje i kako se priprema

JESTIVO CVIJEĆE: Evo koje vrste postoje i kako se priprema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jestivo cvijeće nije novotarija. Postoji cvijeće koje možete da gajite u okviru svoje bio, eko ili organske bašte, kao i cvijeće koje je samoniklo, a može se konzumirati, poput cvijeta tikvice ili maslačka. Međutim, televizijski kuvari su ga popularizovali, a prodavci iskoristili da podignu cijenu u nebesa. Otkrivamo koje vrste cvijeća možete sami da gajite i u kojima možete da uživate u bašti, ali i na tanjiru. 

Jestivo cvijeće možete sve češće da nađete na policama samousluga i to po paprenim cijenama. Sa druge strane, veoma je lako da ga sami gajite. Najbolje je da se konzumira odmah nakon berbe, te sopstveni uzgoj još više ima smisla.

Jestivo cvijeće ima niz zdravstvenih benefita na naš organizam. Na primjer, pisali smo u članku “Evo kako da koristite maslačak u ishrani. Gajenje jestivog cvijeća se ne razlikuje puno od uzgoja bilo kog drugog cvijeća. Postoji nekoliko mjera predostrožnosti koje treba preduzeti, kao i nekoliko trikova kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolji ukus.

Vrste jestivog cveća za uzgoj

Možete isprobati razne vrste kako biste pronašli ono što upotpunjava jela po vašem ukusu.

Neven: Latice su odlične i za kuvana jela i za salate. Inače se koristi kao zamjena za šafran. Žute i narandžaste latice obojiće i dati specifičan ukus hrani kada se nasjeckaju i prodinstaju.

Maslačak: Cvijeće je jestivo i prilično ukusno kad je mlado i svježe. Od njega možete praviti i sok. Postoje mnoge kultivisane sorte, međutim, čak i “korov” je jestiv, pod uslovom da na toj površini nisu korišćeni pesticidi.

Dnevni ljiljan: Cvijeće se često koristi za punjenje i prepremu poput cvjetova tikvica.

Kadifica, sorta “Lemon Gem”: Kao što ime sugeriše, ima citrusni ukus.

Cvjetovi začinskih biljaka su, takođe, jestivi. Među njima su cvijet bosiljka, cvijet crnog luka, kopra, komorača…

Cvjetovi tikvi: Jestivo je cvijeće svih tikvi, a ne samo tikvica. Popularan način pripreme je punjenje cvjetova sirom i kratko prženje.

Dragoljub: Poznato je da sadrži dosta vitamina C, a vjeruje se da ima ljekovita svojstva. Cvjetovi mogu biti vrlo zanimljiv dodatak salatama, supama, sendvičima, letnjim jelima, kao i dezertima.

Upotreba jestivog cvijeća u kulinarstvu

Idealno bi bilo da jestivo cveće berete u hladnim jutarnjim satima, dok još uvek ima rose na njemu. Ako ga nećete odmah upotrebite, odrežite ih sa glavne staljike i držite u vodi. Možete ih čuvati i u vlažnim papirnim ubrusima, u frižideru.

Imajte na umu da, kada se kaže da je cvijet jestiv, to se odnosi samo na latice. Uklonite tučak, prašnike i čašicu prije jela. Jestivo cvijeće je prijatnije jesti ako samo latice dodate jelima, nego da ubacujete cijeli cvijet.

Nemojte da dodajete latice dok kuvate. Ostavite to za poslednji trenutak, kada završite sa kuvanjem, a jelo se zapravo dokuvava na temperaturi unutar šerpe. Tako će cvijeće zadržati teksturu i boju. Takođe, ako koristite svježe cvijeće za salatu, pospite latice tek na kraju, po vrhu salate. Ukus cvijeća može da se razlikuje u zavisnosti od sezone i načina uzgoja.

Izvor: agrosaveti.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI