Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJednostavan trik za njegu cvijeća - Evo kako da vazduh cirkuliše kroz...

Jednostavan trik za njegu cvijeća – Evo kako da vazduh cirkuliše kroz zemlju u saksiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da vazduh cirkuliše kroz zemlju u saksiji – Oni koji vole i njeguju cvijeće znaju koliko je pažnje i truda oko njega potrebno. Često ulažu i dosta materijalnih sredstava da bi ono bilno bujno i lijepo.

Ovaj trik ne košta puno, a pomaže da vazduh cirkuliše kroz zemlju u saksiji. Za njega vam je potreban samo jedan par kineskih štapića.

Kako sobne biljke žive u zatvorenim saksijama , zemlja se vremenom sabija i time nestaje prostor koji je neopohodan za cirkulaciju kiseonika. Ovo šteti biljkama i može prouzrokovati opadanje lišća.

Pročitajte: Vegetativno razmnožavanje sobnog cvijeća

Srećom, ovo možete riješiti na jednostavan način. Uzmite jedan od drvenih štapića ili nešto iste veličine, poput obične olovke. Nježno zabijte štap u zemlju što dublje možete.

Ponovite nekoliko puta na cijeloj površini tla. Nakon što završite ovaj proces, zalijte biljku i razliku ćete vidjeti i čuti odmah. Voda će stvoriti zvuk pucketanja i odmah će se upiti u tlo zbog novih rupa, unutar tla.

Ovaj postupak možete ponavljati nekoliko puta mjesečno. Samo nekoliko minuta vašeg truda učiniće mnogo za vašu biljku.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI