Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNovi Žitopromet u Semberiji ponovo u pogonu - U krugu fabrike uskoro...

Novi Žitopromet u Semberiji ponovo u pogonu – U krugu fabrike uskoro i hala za prodaju stočne hrane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveći mlinsko-prerađivački kapacitet u Semberiji Novi Žitopromet, opet je u pogonu. Silose pune prošlogodišnjim rodom pšenice iz Srbije, a od idućeg mjeseca spremni su da otkupe i svu domaću pšenicu, za šta je planirano deset miliona maraka. Na posao je vraćeno 30 radnika, a kako koji pogon u narednih mjesec i po bude oživljavao, kažu, zaposliće 100 radnika.
Nakon dvadesetdevetomjesečne pauze, kapije Žitoprometa su otvorene. Dvadeset šlepera sa pšenicom iz Srbije, ovog ljeta omogućiće prvu proizvodnju. I tehnički i finansijski su spremni za otkup ovogodišnjeg domaćeg roda. Semberski ratari će, tvrde, imati korektne uslove tokom predaje.

– Naši silosi su spremni da prihvate svu pšenicu koja bude došla, bez obzira na kvalitet i količine. Onda ćemo kako bude vrijeme odmicalo i dizali pogone, tako ćemo podizati kapacitete iskorištenost kapacitet i nastupati na tržištu sa onim renomeom koji smo imali nekada – rekao je Slaviša Mijatović direktor Novog Žitoprometa.

Pročitajte: PD Semberija sve više usmjereno na povećanje proizvodnje mlijeka

Šef proizvodnje Dušan Tomić istakao je da se već vode razgovori sa velikim poljoprivrednicima.

– Ali nikoga nećemo izostaviti, kapije će biti otvorene 24 sata za sve poljoprivrednike u Semberiji i okoline da dopreme pšenicu kao što je ranije bilo – dodao je on.

Prve tone pšenice biće samljevene od 20. do 25 juna, a početkom jula startovaće i pekara čiji su proizvodi bili prepoznatljivi na tržištu.

– Kontrolišemo svaki kamion na ulazu. Tako će biti i u sezoni otkupa, tako da moramo paziti na kvalitet. To je ono što kupci žele, a cilj nam je da pravimo što bolje brašno – naglasio je Vanja Balaban kontrolor kvaliteta .

I semberske ratare raduje pokretanje prehrambenog giganta sa kojim su godinama sarađivali. Kapacitet Žitoprometa je 40.000 tona. Očekuju dobar ovogodišnji rod. Nadaju se da će veća konkurencija među mlinarima, uticati i na veću cijenu pšenice.

Svi pogoni trebalo bi da budu u funkciji u narednih mjesec i po dana, a postepeno će se povećavati i broj radnika. U krugu fabrike gradiće se i hala površine 9.500 kvadrata za prodaju stočne hrane i proizvoda iz agrara, pa je u planu zapošljavanje mnogo većeg broja radnika nego ranije.

Izvorrtrs.tv
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI