Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJASIKA - Drvo poznato kao zeleni aspirin

JASIKA – Drvo poznato kao zeleni aspirin

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pominjana i u pjesmama, ova jasika može da nađe mjesto u mnogim vrtovima.

Jasika ili trepetljika (Populus tremula)drvo visoko do 30-35 m, a slikovita krošnja može biti široka do 15 m. Brzo raste, 80 cm godišnje. Živi oko 100 godina, a vječito šapuće. Korijen površinski, ali jako razvijen. Listovi u jesen limun žuti, do karmin crveni. U medicinske svrhe se koristi kora i pupoljci jasike. Bere se od marta do maja. Lako se sadi, a održavanje takođe nije teško.

Spolja se jasika koristi za liječenje hemoroida i kao obloga kod reume i gihta.

Pročitajte: Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Koji dio jasike se koristi kao ljekovito sredstvo?

U medicinske svrhe se koristi kora i pupoljci i listovi jasike. Bere se od marta do maja. Bilo da se radi o lišću, pupoljcima, granama ili kori topole, koristi se za spoljašnju upotrebu u kombinaciji sa mastima ili tinkturama kod opekotina, svraba, oticanje zglobova ili reume. Svoj nadimak „zeleni aspirin“ topola može zahvaliti supstanci salicinu koji se smatra pretečom popularnog lijeka. Ono što drvo ovdje zapravo proizvodi kao repelent protiv insekata, kod ljudi djeluje protiv upala.

Liječi napade nemira bez razloga, buđenje od košmarnih snova, somnambulizam, pomaže da lakše utonete u san. Korisna je i kod aritmija, znojenja, kod drhtanja ruku, grčeva, strahova kod djece i odraslih. Osjećaj da vas neko prati, problemi sa varenjem, panični napadi se takođe mogu izliječiti.

Pročitajte: Katalpa ili cigaraš je dekorativno drvo koje odbija insekte – Sadnja i uzgoj

Vjerovalo se da tjera zle duhove, pa su je zato sadili blizu kuće. U šumi jasike se može pobjeći od energetskih vampira, da se ublaže posljedice uroka i urokljivih očiju. Smatra se da direktan kontakt sa jasikom uklanja loša dejstva iz naše aure.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI