Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJudino drvo - Cvjetovi rastu i iz stabla

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim granama nego rastu i iz stabla, prije nego što se javi listanje. Botaničari su mišljenja da se ovo javlja zbog toga što judino drvo samo sebi obezbeđuje bolje oprašivanje na prirodan način.

U pitanju je drvo koje se smatra jednim od najstarijih na planeti na kojoj živimo. Među mediteranskim narodima – Špancima i Italijanima poznato je kao stablo ljubavi. Ovo nije bez razloga, naime judino drvo ima nježnu boju cvjetova i listove srcolikog oblika.

Cvjetovi su dugi oko 2 centimetra i imaju tamno ružičastu boju. Judino drvo bujno cvjeta i to krajem aprila/početkom maja. Cvjeta nakon pete godine od sadnje, cvjetovi su osjetljivi na mraz, što treba uzeti u obzir prilikom biranja pozicije za sadnju. U cvjetovima se nalazi obilje nektara. Cvjetovi su okupljeni u grozdaste cvasti.

Kada je riječ o lišću, ono nakon cvjetanja preuzima ulogu dekoratera. Kao što je gore navedeno, listovi imaju srcast oblik. Listanje se javlja tokom maja i na stablu ostaje sve do kraja novembra mjeseca. Listovi tokom mijenjanja godišnjih doba prelaze iz zelene u zeleno – žutu pa potom i smeđu boju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI