Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJamajka ima toksično voće za nacionalno blago

Jamajka ima toksično voće za nacionalno blago

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako je to obrok koji kombinuje očuvanu sjevernoatlansku ribu i potencijalno smrtonosno voće postao nacionalno blago Jamajke?

Najbrži čovjek na svetu Jusein Bolt ga navodno doručkuje, ali kako je obrok koji kombinuje sjevernoatlansku slanu ribu i potencijalno toksično zapadnoafričko voće zapravo postao nacionalno blago?

“Ackee je donesen na ostrvo vjerovatno ropskim brodom iz zapadne Afrike, negde 1700-tih” objasnila je Dženet Krik. “Njegovo ime je izvedeno iz izvornog naziva ploda na ganskom jeziku Tvi: ankie. Zanimljivo je da je njegovo naučno ime “Blighia Spaida” dato 1806. godine u čast kapetana Bliga koji je biljku preuzeo iz kraljevskih botaničkih vrtova u Londonu 1973. Pre toga Ackee je bio nepoznat nauci.

Voće se vrlo brzo adaptiralo na klimu koja je zastupljena na Jamajci, ovih dana možete videti gusto rasprostranjena drveća Ackee voća koje ukrašava prostor širom zemlje.

Ackee je bogato vlaknima, proteinima i vitaminom C i ovo voće se sprema zajedno sa ribom što je postalo tradicija na Jamajci, voće apsorbuje so i na taj način daje ribi prostora da ostavi poseban ukus u ustima, jelo se kombinuje i sa lukom, paradajzom i paprikama. Tokom kuvanja ono menja boju pa od bež postaje žuto, iako je Ackee deklarisano kao voće, u Jamajci ga tretiraju više kao povrće, pa ga turisti često pomješaju sa kajganom.

Ne morate lutati da bi ste pronašli takvo voće, nekoliko zimzelenih biljaka raste samo na putu do međunarodnog aerodroma Sangster u zalivu Montego i može se brati tokom cijele godine, ali mora da se pripazi.

Uprkos živahnoj crvenoj kori voće je otrovno kada je nezrelo i ako ga jedete prije nego što sazri, dobijate takozvanu jamajčansku bolest, što poremeti rad crijeva i izaziva povraćanje, dok je u nekim slučajevima i fatalno po čovjeka. Časopis “Tajm” je ovo voće svrstao u 10 najopasnijih namirnica na svijetu, kao rezultat njegova trgovina se pažljivo kontroliše.

Jamajčani nemaju restrikcije kada je u pitanju ovo voće, pa ga oni uvijek uberu pored puta i to kada se voće prirodno samo otvori i vide se žute mahune, kažu da je tako bolje nego prisilno otvarati voće jer ono sadrži toksični gas, hidroglicin A koji se oslobađa kada se otvori, a ako se to osjeti znak je da voće još uvijek nije dovoljno zrelo.

Izvor: b92.net

PROČITAJTE:

Zakopaće 2.000 pari gaća kako bi ispitali kvalitet tla?

Tehnološke inovacije koje mijenjaju način gledanja na poljoprivredu

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu – Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI